Mjerenje morfoloških dimenzija ženske seniorske košarkaške reprezentacije CG

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, u sklopu dijagnostičkog centra sa kojim raspolaže, nastavio je sa proširenjem baze rezultata crnogorskih reprezentativnih selekcija. U srijedu, 7. februara profesori Fakulteta doc. dr Milovan Ljubojević, mr Ivan Vasiljević i prof. Gorica Zorić obavili su detaljno mjerenje morfoloških parametara ženske seniorske košarkaške reprezentacije Crne Gore, koja se priprema za kvalifikacione mečeve za Eurobasket protiv Slovačke i Islanda.
Objavljeno: 08. 02. 2018 - 08:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova mjerenja omogućavaju reprezentativkama praćenje procentualnog sadržaja masti u strukturi tijela i posebno po ekstremitetima, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i praćenje parametara metabolizma.

Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su saopštili da su osnovne hipoteze za uspjeh u košarkaškoj igri određene antropološke karakteristike i da utvrđivanjem i procjenom tjelesnih dimenzija započinje svaki dijagnostički postupak.

Da bi se kvalitetan plan i program treninga u vrhunskom sportu uspješno realizovao, važno je imati uvid u aktuelno stanje relevantnih karakteristika i sposobnosti sportista.

Komentari: 0

Novi komentar