Zaboravljena fontana na Rimskom trgu

Rimski trg omiljeno mjesto brojnih Podgoričana za ispijanje kafe i čašicu razgovora u brojnim kafićima. Slika, nažalost, govori više od hiljadu riječi: prostor okružen državnim institucijama, poslovnim i stambenim zgradama, liči na betonsku ledinu, prepuštenu zubu vremena, sa zaboravljenom fontanom na sredini.
Objavljeno: 08. 02. 2018 - 09:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Danas ovaj, kako ga mnogi nazivaju, elitni dio glavnog grada “krase” neuređen trg i zapuštena fontana. Građani i vlasnici okolnih lokala listom smatraju da je krajnje vrijeme da taj prostor bude uređen na način koji dolikuje jednom od najprometnijih trgova u Podgorici.

Vukašin i Momo u jednom od kafića na trgu svakog dana ispijaju kafu tokom pauze na poslu. Složni su da taj prostor treba osmisliti mnogo bolje i ponuditi kvalitenije rješenje.

“Rimski trg je zapušten i ne priliči poslovnom ambijentu kvarta. Ružno je to. Sjećamo se da je fontana radila malo u početku i nikad više”, kazali su ova dvojica mladih ekonomista čije se kancelarije nalaze u kvartu.

Sestre Ivana i Milana Radović sa prijateljima su se pripremale za fotografisanje na trgu. Oni i ne pamte da je fontana ikada radila.

“Goli beton, nema zelenila… Baš smo pričali o tome kako je neugledna i fontana i trg. Ne sviđa nam se svakako. Čak i da proradi fontana, trebalo bi ponovo osmisliti Rimski trg, osvježiti ga novim i interesantnim sadržajima”, kazale su sestre Radović.

Iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Pobjedi je saopšteno da ne postoji plan za eventualnu rekonstrukciju Rimskog trga, kao i da je parcela na kojoj se nalazi fontana u vlasništvu Ministarstva finansija.

Iz Glavnog grada kažu da Vektra, koja je bila investitor izgradnje trga, nikada nije predala fontanu na održavanje preduzeću Vodovod i kanalizacija. S druge strane, u toj firmi, koja je u stečaju, istakli su da su čitav kvart, trg i fontanu, predali na održavanje nadležnim institucijama, kao i da imaju papire za to. Nijesu, međutim, bili posebno raspoloženi za saradnju, uz komentar da su svoj dio posla završili prije mnogo godina.

Komentari: 1

Gotan

08. 02. 2018 - 09:31

Eto to smo mi , nista ne mozemo odrzavati. Lako je mapraviti, ali to govori o kulturi naroda, nacinu zivljanja, odnosa prema gradu
Novi komentar