Bogdanović - Kemp

Ministarstvo kulture završava proceduru učlanjenja u Eurimages

Crna Gora i Velika Britanija realizuju zajedničke projekte u oblasti kulture, ali saradnju možemo dodatno ojačati i produbiti, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Alison Kemp.
Objavljeno: 08. 02. 2018 - 11:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanku je prisustvovala i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj. Na sastanku u Ministarstvu kulture je razgovarano o modelima za povezivanje institucija kulture dvije zemlje, što je, istakli su sagovornici naš zajednički cilj.

Naglašena je potreba inoviranja sporazuma o saradnji, uzimajući u obzir da je trenutno na snazi Sporazum između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i da je potrebno definisati nove modele saradnje u ovoj oblasti.

Poseban akcenat stavljen je na sektor kreativnih industrija, jedne od prioritetnih oblasti rada Ministarstva kulture u narednom periodu. Ambasadorka Kemp je istakla kako iskustva Velike Britanije mogu biti od koristi Crnoj Gori u razvoju ovog sektora, kao i njihova stručna pomoć, i pozvala predstavnike Ministarstva kulture da 12. februara, u organizaciji Britanskog savjeta, budu učesnici na okruglom stolu na ovu temu.

Ministar Bogdanović je posebno naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti filma kroz različite projekte koje sprovodi Britanski savjet. Sagovornici su se saglasili da je potrebno uspostaviti saradnju sa Filmskim centrom Crne Gore, koji bi mogao učestvovati u aktivnostima Britanskog savjeta, ali i kroz njegovo djelovanje promovisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju.

Ministar Bogdanović je informisao i da Ministarstvo kulture završava proceduru učlanjenja u Eurimages, fond Savjeta Evrope namijenjen kinematografiji, čime će crnogorski kinematografski sektor postati aktivni partner u evropskoj mreži.

Ministar Bogdanović je ambasadorku Kemp upoznao sa medijskim zakonodavstvom Crne Gore i planiranim izmjenama regulative za ovu godinu. On je saopštio i da je zakonodavni okvir Crne Gore u oblasti medija baziran na principima slobode izražavanja, medijskog pluralizma, nezavisne regulacije i samoregulacije.

Takođe, naglasio je i da je Evropska komisija ocijenila da je postignut dobar nivo pravne usklađenosti, ali i da Ministarstvo kulture u kontinuitetu harmonizuje medijsko zakonodavstvo sa standardima i najboljim praksama zemalja članica EU.

Komentari: 0

Novi komentar