Hrvatski mediji

JUTARNJI: Zbog odluke Junkera, Hrvatska drži u šaci cio Balkan

Hrvatski mediji, analizirajući preporuke Evropske komisije za Zapadni Balkan navode da Hrvatska sada drži u šaci sve susjede koji žele u EU i to zbog granica.
Objavljeno: 08. 02. 2018 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ono što su hrvatski mediji izdvojili kao bitno iz najnovije Strategije EU za Zapadni Balkan je da će pitanje konačnog članstva Srbije i Crne Gore, kao i drugih zapadnobalkanskih pretendenata na članostvo, biti uslovljeno rješenjem bilateralnih graničnih pitanja.

U tom kontekstu citiraju i izjavu predsjednik Evropske komisije Žana Kloda Junkera da neriješeno pitanje spora Hrvatske i Slovenije mora hitno biti riješeno. 

Hrvatski mediji potom ističu i da je Junker upozorio da se ubuduće neće dopuštati ulazak država s međusobnim otvorenmim graničnim pitanjima, da se u neriješenom arbitražnom sporu Ljubljane i Zagreba radi o bilateralnom, ali i evropskom pitanju. 

Nova strategija Komisije i upozorenja da neće biti članstva pre rješenja svih otvorenih graničnih pitanja ne odnosi se na Sloveniju jer ta zemlja nema problema s poštovanjem vladavine prava, sudskih odluka i arbitražnih rješenja nego na Hrvatsku, naveo je u razgovoru za portal Siol.net Borut Šuklje, analitičar i konsultant, bivši diplomata i ambasador Slovenije u Srbiji. 

On je rekao, prenosi Jutarnji list, da očekuje da se sada izvrši pritisak na Hrvatsku koja ima neriješena granična pitanja sa svim susjedima, osim sa Mađarskom, tim pre što je jedna od tih država Srbija, a EU je zainteresovana da ona postane članica EU. 

Oštar komentar imao je mariborski list "Večer" koji tvrdi da je takva strategija EU pogrešna jer će taj pristup uslovljavanja graničnim sporovima dovesti do toga da će cio region postati "talac Hrvatske". 

Komentari: 3

na granjic

08. 02. 2018 - 16:57

Montenegro je u rukama Haradinaj i Tacji .
Neće biti

09. 02. 2018 - 07:51

Nemamo spor sa Kosovom. Za EU je to riješeno. Nemamo ni sa Hrvatskom, tu takođe imamo dogovor oko granice
Ilirikum

09. 02. 2018 - 03:11

Hrvatska je od pamtivjeka faktor nestabilnosti na zapadnom balkanu. Svugdje ima pretenzije i sa svim susjedima je u konfliktu. EU previše toleriše hrvatsku a pogotovo njen neskriveni proustaški režim. Više je razloga zašto je to tako. Slična situacija je i sa velikom albanijom koja ima pretenzije na teritorije svih svojih susjeda. Ove dvije države su rak i rana balkana i evrope.
Novi komentar