Picigin i ove godine dio Praznika mimoze

Iz Herceg Festa, Opštine Herceg Novi, obavještavaju da će turnir u piciginu u okviru Praznika mimoze biti održan i ove godine na Staroj Banji.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 09:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Organizatori 49. Praznika mimoze, Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi, a na valu prošlogodišnjih odličnih utisaka i organizatora i učesnika, uvrstili su picigin i ove godine kao dio glavnog programa.

Opravdanost reaktivacije ove autentične i simpatične igre i njenog uvrštavanja u Praznik mimoze dokazuje i činjenica da je ove godine prijavljeno čak devet ekipa koje će se 10. februara od 11 sati u plićaku Stare banje nadmeti ko će izvesti najatraktivniji potez, imati najdužu seriju udaraca i pokazati kolektivnu igru kao glavnu odliku picigina.

Prvi turnir u piciginu u okviru Praznika mimoze održan je prošle godine. Na administrativno ubilježenoj temperaturi vode od 12 C igralo je šest hercegnovskih ekipa – Kombinovani Veterani, Zelenika, Pub Got, Batovi, Furešti i Brancini.

Tada je najbolja bila ekipa Batovi, najšarmantnija ekipa Zelenika, a najatraktivniji potez izveo Danilo Tomić (Zelenika).

Picigin je preko 90 godina stara igra nastala u Splitu, prilagođavanjem vaterpola, kojeg su studenti donijeli iz Praga, lokalnim uslovima odnosno plitkoj vodi splitskog kupališta.

Picigin se igra u  plićaku, sa pet igrača u jednoj ekipi i nema protivnika. Cilj igre je da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže, da se loptica što duže drži u igri i da se sve to začini što atraktivnijim potezima.

Važno je i dobro se zabaviti, privući pažnju. Igra se gumenom loptom veličine dlana li manjom, a igrači snažno, jednom rukom udaraju loptu ka saigraču ili u prazan prostor.

Picigin se teško može podvesti pod pojam sportske igre, jer ne podrazumijeva takmičenje za bodove, poene, golove, niti suprostavljene protivnike. Igrači igraju jedan za drugoga, a ne jedan protiv drugoga i pravilo je jednostavno, da lopta mora da bude u vazduhu.

Picigin u Herceg Novom je  zbog konfiguracije plaža malo drugačiji  od onoga koji se igra u Splitu. Naime, na splitskim Bačvicama svi igrači su u vodi do gležnjeva, na istoj dobini. U novskom piciginu jedan igrač stoji na suvom, na samoj obali, dvojica bočnih igrača su u vodi do gležnjeva, a dva igrača su u dubljoj vodi, do pojasa.

 

Komentari: 0

Novi komentar