Preminuo Nebojša Glogovac

Televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac preminuo je, poslije kraće bolesti, u 49. godini života, javio je RTS.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 10:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poznat je po brojnim ulogama na televiziji i u pozorištu za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja.

Rođen je 30. avgusta, 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac.

Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom Pančevo, gdje je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji "Bolji život" (1987).

Poslije srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dvije godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Nebojša Glogovac je tumačio brojne uloge na televiziji i u pozorištu.

Jedna od njegovih posljednjih uloga bila je u TV seriji "Nemanjići – Rađanje kraljevine", koje će uskoro početi da se emituje. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje. 

Igrao je i u seriji "Ravna gora" gdje je tumačio lik generala Dragoljuba Draže Mihailovića. 

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima "Bure baruta", Nebeska udica", "Munje", "Kad porastem biću kengur", "Klopka", "Hadersfild", "Branio sam Mladu Bosnu", "Krugovi"...

Igrao je u serijama "Porodično blago", "Moj rođak sa sela", "Vratiće se rode", "Vojna akademija"...

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gdje je odigrao niz zapaženih uloga.

Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Hadersfild", "Šine", "Lutalica", "Lažni car Šćepan Mali", "Hamlet"...

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj umjetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a.

Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu "Ustav Republike Hrvatske" na festivalima u Puli i Londonu, kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu.  

Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostavrenje u predstavi "Hadersfild" na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, nagrada Grada Beograda za filmsku umjetnost, Nagrada "Miloš Žutić", Statueta "David Štrbac", Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović".

Komentari: 2

Velikan

09. 02. 2018 - 16:24

Budućnost će pokazati da je bio velikan glume u regionu. Osim toga veliki čovjek. Treba pročitati njegov intervju gdje fotografski oslikava sadašnjost u regionu. Kao da je dvaput starao, a imao je samo 48 godina. Znam da je ovaj portal tekst prenio od nekog drugog izvora, ali je morao dac primijeti da cse u njegovim glumačkim ostvarenjima ne pominje film "Lepa sela lepo gore". Meni je jasno zašto. Dali je vama ne znam, ali je sramota. Glogovac je bio kosmopolita i jedan od rijetkih poznatih Srba, koji nije priznavao granice i nacionalne torove. Neka mu je laka zemlja i slava mu!
Izvinjenje

09. 02. 2018 - 17:02

za moju grešku. Nije igrao u filmu "Lepa sela lepo gore", već u “Vukovar, jedna priča”. Baš loš dan, kako reče Zonjo.
Novi komentar