Otvaranje ZOI u Pjongčangu, Vujičić ponijela crnogorsku zastavu

XXIII Zimske olimpijske igre (ZOI) u južnokorejskom gradu Pjongčangu, koje su otvorene danas, srušiće mnoge rekorde, a želja organizatora je da ostanu upamćene kao igre mira i harmonije. Završen je defile sportista, a zastavu Crne Gore iznijela je mlada skijašica, Jelena Vujičić.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crnu Goru će u Južnoj Koreji predstavljati Eldar Salihović i Jelena Vujičić u alpskom i Marija Bulatović u nordijskom skijanju. ZOI u Pjongčangu imaće rekordnu zastupljenost sa više od 2900 prijavljenih sportista, koji će predstavljati 92 države. Biće zastupljena četiri nacionalna olimpijska odbora više nego na Igrama 2014. u Sočiju, ali i 10 više nego u Vankouveru 2010. 

Prvi put će se na svečanoj ceremoniji naći predstavnici šest nacionalnih olimpijskih odbora - Ekvador, Eritreja, Kosovo, Malezija, Nigerija i Singapur.

Najbrojniju reprezentaciju u istoriji ZOI imaće Sjedinjene Američke Države. Olimpijski odbor u Pjongčangu predstavljaće čak 242 sportista.

Biće podijeljeno i najviše kompleta odličja. Prvi put će ih biti više od 100, a tačan broj je 102. Prije četiri godine u Sočiju 2858 sportista borilo se za 98 kompleta, a u Vankouveru je u borbi za 86 kompleta bilo 2633 takmičara.

zoi

Pjongčang će ostati upamćen i po uvođenju tehnoloških inovacija poput autobusa bez vozača, kao i 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi učesnicima i posjetiocima Igara.

Južna Koreja je dobivanjem organizacije postala peta država koja se može pohvaliti domaćinstvom Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, Svjetskog prvenstva u fudbalu i Svjetskog atletskog prvenstva.

Prije Koreje na tom su se popisu našli Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a u junu ove godine će im se pridružiti i Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Mundijala.

Podsjetimo, Vujičić će prva izaći na stazu od naših sportista, pošto je ženski veleslalom zakazan za 12. februar, a dva dana kasnije vozi se ženski slalom.

Bulatović će na stazu alpskog kros-kantri centra u trci na deset kilometara izaći 15. februara, dok će Salihović voziti veleslalom 18, a slalom 22. februara.

Foto: Tviter

 

Komentari: 0

Novi komentar