Projekti koji se finansiraju iz EU

Marković i Han obišli Željezničku infrastrukturu

Premijer Duško Marković i komesar EU Johanes Han obišli su danas objekte i sisteme Željezničke infratrukture (ŽICG) koji se obnavljaju evropskim sredstvima.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 15:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Vlade Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenili su danas u Podgorici prilikom obilaska željezničke infrastrukture koja se rekonstruiše bespovratnim i kreditnim evropskim sredstvima, da pomoć Evropske unije značajno doprinosi povezivanju regiona Zapadnog Balkana, njegovom bržem razvoju i integrisanju u Evropsku uniju.

„Zadovoljstvo mi je što je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han danas u Podgorici i što ćemo imati priliku da razmijenimo mišljenje o Strategiji za Zapadni Balkan i podršci koju Evropska unija i države članice pružaju Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona na njihovom evropskom putu. Pozdravljam i prisustvo šefice kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, gospođe Negre. Ovo je odličan primjer saradnje između Vlade Crne Gore, EIB i Evropske komisije koji rezultiraju ovako uspješnim projektima. Osim političke, ekspertske i tehničke podrške Evropska unija pruža i značajnu finansijsku podršku i upravo najveći dio tih sredstava dolazi iz Zapadnobalkanskog investicijskog okvira kojim Unija pomaže saobraćajnu i energetsku povezanost u regionu, kao važne karike ekonomskog razvoja i društvenog napretka. Osim nemjerljivog značaja za privredni i ukupni razvoj crnogorskog društva, unapređenje saobraćajne infrastrukture igra važnu ulogu  u povezivanju s regionom i državama članicama Evropske unije. Kroz ovakvu vrstu podrške, posebno kroz inicijative poput Berlinskog procesa, EU doprinosi bržem razvoju regiona, efikasnijem i kvalitetnijem ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i našem snažnijem integrisanju u Evropsku uniju“, rekao je premijer Duško Marković.

markovichan2Crnoj Gori najviše po agendi povezivanja

I predsjednik Marković i komesar Han posebno su ovom prilikom istakli da je Crna Gora, u odnosu na ostale države regiona, privukla najveća sredstva po agendi povezivanja država regiona.

„Pored projekta koji smo danas posjetili, EU je opredijelila dodatnih 10 miliona eura za projekte tehničke podrške pripremi projektne dokumentacije u okviru Zapadnobalkanskog Investicionog Okvira i 20 miliona eura za izvođenje radova na unapređenju infrastrukture u oblasti željezničkog saobraćaja.“, rekao je predsjednik Vlade.
Projekat „20+20“ obuhvata pet komponenti: zamjenu signalno-sigurnosnog sistema na Željezuničkoj stanici stanici Podgorica; kao i rekonstrukciju prioritetnih kosina; prioritetnih betonskih mostova;, prioritetnih tunela i nadzore nad radovima za svaku komponentu ponaosob na pružnom pravcu Bar – Vrbnica.

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) potpisala je 20. marta 2017. godine ugovor o finansiranju projekta i to korišćenjem novog metodološkog okvira Zapadnoevropskog investicionog okvira koji je Evropska komisija odobrila i podržala sa po 20 miliona eura bespovratnih sredstava i kredita Evropske investicione banke. 

 

Komentari: 2

zelenas

09. 02. 2018 - 16:39

imali su sto obic 19 vijek
Dalmatinac

09. 02. 2018 - 22:38

Ja ovu zenu ne mogu da slusam-dje su nase Crnogorke?
Novi komentar