Evropski komesar

HAN: Opozicija da se vrati u parlament

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštio je da crnogorska opozicija treba da se vratu u parlament i da bojkot nije demokratski način rješavanja problema.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 17:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Evropska unija će nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori. Glavni politički kurs treba da se odvija u Skupštini. Treba povesti razgovore u Skupštini i vratiti se u parlament", rekao je Han nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

On je na pres konferenciji u Vili Gorica rekao da Evropska unija podržava crnogorske napore na putu ka EU.

"Demokratija i vladavina prava su ključne vrijednosti", rekao je Han i dodao da evropska perspektiva treba da bude nacionalni cilj svake države. Prema njegovim riječima, u nedavno predstavljenoj Strategiji za Zapadni Balkan se navodi šta svaka zemlja kandidat pojedinačno treba da radi, napominjući da će Strategija za Zapadni Balkan biti detaljnije predstavljena  na predstojećem samitu u Sofiji.

Han je naglasio da ne bi bilo u redu, niti bi bilo stimulativno, "da onaj ko je prvi u redu čeka druge da ispune uslove".

"Crna Gora je najviše odmakla u procesu pridruživanja u odnosu na zemlje regiona i tu poziciju treba da zadržite. Takođe, Crna Gora je regionalni lider je po privlačenju sredstava iz IPA fondova. U 2018. EU je za zemlje Zapadnog Balkana opredijelila više od milijardu eura pretpristupne pomoći i ne sumnjam da će Crnoj Gori pripasti značajan dio", rekao je Han. 

Premijer Duško Marković istakao je da Crna Gora ima razloga za zadovoljstvo onim što je poručeno kroz Strategiju.    

"Jasna je poruka da smo dio Evrope i da to treba da postanemo i formalno. Crna Gora se već ponaša kao članica u mnogim aspektima, naročito u sferi bezbjednosne politike. Posvetićemo se daljim reformama u svim ključnim oblastima. Dosadašnji rezultati Crne Gore na evropskom putu su proizvod političke volje i opšteg društvenog konsenzusa", naglasio je Marković. 

 

Komentari: 3

@

09. 02. 2018 - 18:36

Gospodine Han vi nijeste informisani jer jedan dio opozicije treba da ide u Spuz a ne u parlament a drugi dio ne vjerujem osim ujedinjeni ne prelaze cenzus.
Teletabis

09. 02. 2018 - 18:51

Pa vratio se Df jeste da nas je malo palio da idemo na ulice i sa bine prozivai Lekica ali sad se vratio brate Han!
U SPUŽU NE IDU

10. 02. 2018 - 09:03

JEDINO LUPEŽI DRŽAVE ONI TAMO ŠALJU NEVINE LJUDE-BUREKĐŽIJE KRAJ JE BLIZU
Novi komentar