Optužen za zločine u Srebrenici

Međunarodna potjernica za Bogdanom Stevanovićem

Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Bogdanom Stevanovićem, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Srebrenice.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 18:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema Tužilaštvu BiH, Stevanović je u periodu od maja do kraja augusta 1992. godine, kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani i član Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, pomagao u ubistvima i naređivanju ubistava, kao i progonu bošnjačkog stanovništva na području Skelana i drugih mjesta u okolini Srebrenice.

Progoni su, kako smatra Tužilaštvo BiH, počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, a potpomognuti su artiljerijskim djelovanjem, prisilnim odvajanjem muškaraca, ubistvima više osoba, kao i zatvaranjem u SJB Skelani i "Združeni dom" u Skelanima, javlja BIRN.

Žene i djeca su prognani prema Bajinoj Bašti (Republika Srbija), dok je najmanje 35 ljudi ubijeno.

Kako je ranije saopćeno, Stevanović ima prebivalište u Srbiji, a optužnica protiv njega je potvrđena u junu 2017. godine.

Komentari: 2

27209

09. 02. 2018 - 19:21

Можда је на Цетиње***лауфер ми јавља???
Analitika sto je s vama?

12. 02. 2018 - 02:32

Analitika, kako vas sram nije objavljivat poruke ovih cetnika o ovakvoj temi. Da li bi tako objavili da se radi o zrtvama Jasenovca ili Auschwitz-a. Pa jos tri plusa za poruku. Jeste li skupa otisli u vrazju mater zajedno sa nenormalnim mentalitetom u toj zemlji ?
Novi komentar