Han crnogorskim poslanicima

Brzina puta zavisi od rezultata, nulta tolerancija za kriminal

Evropski komesar za proširenje Johanes Han poručio je da Crna Gora može postati članica Evropske unije (EU) do 2025. godine, ali da do tada mora ostvariti rezultate u reformi vladavine prava.
Objavljeno: 09. 02. 2018 - 18:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Obraćajući se članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike u crnogorskoj Skupštini, Han je poručio da dužina pregovora zavisi od rezultata reformi i primjene vladavine prava. Strategija EU, prema njegovim riječima, definiše put kako bi se Crna Gora mogla pripremiti da postane članica do 2025.

Crna Gora, kaže Han, sada ima jedinstvenu priliku da iskoristi tu perspektivu, koja je, prema njegovim riječima, izuzetno ambiciozna. A da li će je ostvariti, zavisiće, dodaje Han, u potpunosti od objektivnih zasluga i ostvarenih rezultata.

Visoki funkcioner EU smatra da crnogorski lideri moraju preuzeti odgovornost da, na odlučan način, realizuju evropsku perspektivu.

- Mora postojati nulta tolerancija za korupciju i organizovani kriminal, pranje novca i trgovinu ljudima. Ne smije biti miješanja u slobodu medija i izražavanja. U tom kontekstu, što se tiče Javnog servisa, moram reći da Skupština sada ima mogućnost da zaštiti slobodu izražavanja i nezavisnost medija, kao jednog od stubova demokratije. Dakle, ne postoji ograničenje brzine na ovom autoputu ka članstvu, ali sigurno kvalitet ima veći značaj od brzine - podvukao je on i dodao da crnogorski građani žele i zaslužuju nezavisno sudstvo i efikasnu i transparentnu javnu upravu.

0902han2

Predsjednik Odbora za evrospke integracije Adrijan Vuksanović (HGI) smatra da je naša država spremna i da će učiniti sve što je do nje. Crna Gora, kaže on, odavno zastupa evrospke ideje, i ona je te ideje odbranila kada to nije bilo nimalo lako.

- Na nama je sada te evropske vrijednosti i institucionalizujemo - poručio je kratko Vuksanović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, rekao je da je članstvo Crne Gore u EU do 2025. ambiciozan cilj, ali, da je naša država uvijek stavljala ispred sebe ambiciozne ciljeve i ispunjavala ih.

- Zato Strategiju posmatramo kao podsticaj kako bi dovršili proces naše socijalne političke i ekonomske transformacije. Siguran sam da će Crna Gora isuniti svoje obaveze i prije roka navedenog u strategiji. To nam je državni prioritet - rekao je on.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da Strategija ima poseban značaj i za Crnu Goru i za region. Po prvi put se, rekao je on, potvrđuje stav EU da proširenje ostaje zasnovano na individualnim zaslugama. 

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da je Crna Gora prvi put dobila vremensku perspektivu u kojoj može postati članica Unije.

Han je na kraju pozdravio povratak dijela opozicije u parlament, rekavši da želi da se u Skupštinu vrate svi, jer je tu mjesto političkoj debati.

Foto: Twitter

Komentari: 3

posmatrac

09. 02. 2018 - 21:08

Ni rijeci o pitanjima opozicije ili o komentaru Hana o obavezi po[tovanja sudskih odluka.
posmatrac

09. 02. 2018 - 21:08

Ni rijeci o pitanjima opozicije ili o komentaru Hana o obavezi po[tovanja sudskih odluka.
ANALITIKA

10. 02. 2018 - 08:10

NE DA MUVA PADNE NA VLAST.ONA JE TU KAO PINK,DN I POBJEDA DA SE OBRAČUNAVA SA DEMOKRATSKOM OPOZICIJOM
Novi komentar