Bogdanović – Kalezić

Počela izrada projekta za sanaciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić razgovarali su o realizaciji konzervatorskog projekta sanacije i restauracije Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, na kojem ove godine radi Centar.
Objavljeno: 11. 02. 2018 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića sa dinamikim realizacije i rekao da stručnjaci Centra za konzevaciju i arheologiju od januara ove godine rade na izradi konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole. On je naveo i da se očekuje da u naredna dva mjeseca imamo gotov projekat.

Bogdanović je istakao važnost što hitnije realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir značaj koji ovo kulturno dobro ima za kulturu i istoriju Nikšića i cijele Crne Gore. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić prepoznali su potrebu sanacije i rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole i definisali ga kao jednu od prioritenih aktivnosti u Opštini.

Centar za konzervaciju i arheologiju će u ovoj fazi sprovesti konzervatorska istraživanja, konzervatorsko snimanje kulturnog dobra i izraditi konzervatorski projekat, nakon čega se može početi sa sanacijom i restauracijom ovog kulturnog dobra.A

Kulturno dobro Dvorac kralja Nikole u Nikšiću izgrađen je 1900. godine, u neorenesansnom stilu, po projektu Josipa Slade. Danas su u zgradi Dvorca smještene institucije kulture Nikšića.

Komentari: 2

ju mene grdna

11. 02. 2018 - 13:50

Kad gospodin ministar shvati kome ukazuje povjerenje za ovako znacajne poslove bice kasno.
Tristan

12. 02. 2018 - 09:49

Ovaj gospodin je prije 10 dana, sa Ministrom razgovarao kao predsjednik Sindikata za kulturu, a sada kao direktor Centra za konzervaciju. Je li ovo realno???? Cuvaj se Dajanaca i kada darove nose moj Ministre
Novi komentar