Sprovedeno istraživanje

Da li pametni telefoni izazivaju prerano starenje kože?

Možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram i Fejsbuk prije spavanja.
Objavljeno: 11. 02. 2018 - 18:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pametni telefoni ne izazivaju samo zavisnost i utiču na naše psihičko zdravlje, već i, ako je vjerovati istraživanju sprovedenom u Njemačkoj - na naš izgled.

Istraživači s Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su da plavo svjetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentaciju i rak kože.

Naime, pretjerana izloženost plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja ćelija kože. Krajnji rezultat je jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija.

Znači li to onda da, želimo li da zadržimo mladoliki izgled treba da prestanemo da koristimo pametne telefone, laptopove i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne. Njemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donijelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svjetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak.

No, pokazalo je da plavo svjetlo može uticati na kožu, te da bi ipak trebalo da vodimo računa koliko se njemu izlažemo, piše Zimo.

Komentari: 0

Novi komentar