Evropski poslanik o Strategiji proširenja

Picula: Crna Gora ima razloga da bude nezadovoljna

Što se tiče Crne Gore postoji razlog za nezadovoljstvo jer je to država koja je najduže u procesu pregovora i najviše je napravila u regionu. Iako je Johanes Han kazao da EU zagovara princip regate, vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno - kaže u intervjuu Pobjedi evropski poslanik Tonino Picula. Ističe da ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da možda može uspjehom pregovora omogućiti reviziju ovog plana - kaže Picula, koji je ujedno i vođa Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom.
Objavljeno: 12. 02. 2018 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

POBJEDA: Kako komentarišete usvojenu Strategiju proširenja s obzirom da čujemo tvrdnje da je to u stvari našminkana Solunska agenda i da je Crna Gora najgore prošla? PICULA: Dokument je pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, BiH i Kosovo. Tačno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, ove dvije u sredini nemaju ni datum početka pregovora. I tačno je da je to dokument koji je razočarao sve pomalo. Zagovornici koji ne žele proširenje tvrde da se previše obećalo pogotovo rok do 2025.godine, jer smatraju da je svaka zemlja Zapadnog Balkana daleko od ulaska. Tu stoji i ono pitanje da ukoliko se ne dogode reforme u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala neće biti ni napretka. S druge strane, zemlje koje pregovaraju kao Crna Gora, koja je otvorila 30 poglavlja, ne može biti zadovoljna ovim vremenskim okvirom jer je to prebačeno u budućnost za Junkerovog nasljednika i tu se rađa frustracija, jer sada EU nije u stanju primiti pridošlice, dok većina zemalja iz regiona nije u stanju da savlada ono što se od njih opravdano očekuje u periodu od osam godina. Što se tiče Crne Gore, postoji razlog za nezadovoljstvo jer je to država koja je najduže u procesu i najviše je napravila. Johanes Han je kazao da EU zagovara princip regate, ali vezati Crnu Goru sa Srbijom nije korektno. Ali, Beograd ima očito na svojoj strani uticajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim uticajima. Sa tim se treba znati nositi. Ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da dobro pregovara i možda može uspjehom pregovora omogućiti reviziju ovog plana.

POBJEDA: Kako neko ko neće biti na čelu Evropske komisije piše strategiju za narednu deceniju i utvrđuje datum ulaska članica?

PICULA: Razumijem to nezadovoljstvo jer su to moje frustracije iz 2002, 2003. ili 2004. Ali ima načelo u međunarodnom pravu koje kaže da obaveze obavezuju onoga koih donosi. Tako je to u međunarodnim odnosima. Iako Junker stoji iza Strategije svojim autoritetom, nije je predložio a da nije konsultovao najuticajnije političke aktere u EU. Vjerujte da su mnogi od njih tražili strožije uslove za ulazak novih članica nego što to sada piše u Strategiji i Junker nije adresa za kritike. Podsjetiću da je bilo članica EU koje su tražile da se u svakoj od zemalja raspiše referendum za ulazak nove članice. Toliko je nezadovoljstvo naraslo u starim članicama EU da su one postale veoma oprezne i Junker je morao savladati veliki broj prepreka. Znači, Crna Gora mora tu biti oprezna i mora komunicirati ne samo sa Briselom, već i sa nekim drugim gradovima Unije.

POBJEDA: U briselskim krugovima se moglo čiti da je lobiranje Srbije na evropskom putu bilo jače nego lobiranje Crne Gore, ima li u tome istine?

PICULA: Moji kontakti sa crnogorskom diplomatijom me uvjeravaju da se radi o veoma kompetentnim ljudima, ali ne možete nadvladati jednu percepciju o Srbiji koja već dugo vremena postoji  u Evropskoj uniji - što si veći problem, to si značajniji. Ima ona stara izreka da je „majstor onaj koji vlastite slabosti pretvara u vrlinu“. Crna Gora ima drugi put. Članica je NATO-a, ušla je u otežanim uslovima i dobro pregovara sa EU. Sada bi bilo najgore pokleknuti. Treba gurati dalje, a kako će se drugi nositi sa njihovim slabostima Podgoricu ne treba da brine.   POBJEDA: Kako je odjednom savladan taj veliki otpor proširenju? Do prije nekoliko godina niko nije pominjao nove članice?

PICULA: Kolale su mnoge informacije da taj dokument nije lako sastaviti i to iz više razloga. Postoje ozbiljni politički otpori procesu proširenja Evropske unije iz same Unije, pogotovo što se u posljednjih par godina EU suočava sa krizom. Ovdje govorim o zemljama starih i stabilnih demokratija, koje su suočene sa porastom populizma i široko rasprostranjenim osjećajem nesigurnosti svojih građana, naravno ne samo zbog finansijske krize 2008. godine, nego prije svega proširenjem 2004. i 2007. godine, koja su bila zamišljena da se prekinu političke podjele na evropskom kontinentu od Jalte na ovamo. Međutim, taj projekat je postao poprilično nepregledan i građani su počeli da se pitaju koliko se Evropska unija može širiti u budućnosti na istok, prije svega. Ono što je posebno doprinijelo nesigurnosti su i teroristički napadi i migrantski val koji je pogodio Evropu, pojačan sa sukobom u Ukrajini, ali i nekim tendencijama u Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj, koje su se skoro priključile EU, a vrlo snažno agituju za odluke ustavnih sudova koje su u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima Evropske unije. To je stvorilo veliku vrstu otpora prema ideji proširenja do te mjere da 2014. kada su bili izbori za Evropski parlament (ja sam bio kandidat) ni u jednom programu relevantnih političkih skupina nije spominjano proširenje. U tom momentu proširenje nije bilo popularno u Evropi i ne treba se čuditi izjavi Junkera 2014. u kojoj je rekao da neće biti širenja u vrijeme mandata njegove komisije. To je izazvalo dosta uzbuđenja na jugoistoku Evrope, ali on to nije rekao da uznemiri Balkan, već je to bila poruka građanima Unije, pokušavajući da ih uvjeri da će se EU pobrinuti da se konsoliduje, a da onda eventualno u budućnosti može da razmišlja o nečemu drugom. Ali Junker nije računao na Bregzit, aneksiju Krima, dolazak Trampa na vlast, Erdoganovog hoda unazad.  I sve to skupa je stvorilo jednu vrstu pritiska na Brisel da će se, ukoliko se zapostavi Balkan, desiti neki procesi. To je glavni motiv ove strategije da u posljednjoj godini mandata Evropska komisija ponudi perspektivu zemljama koje pregovaraju, kao okvir da se ti pregovori ipak nekuda kreću i da će do 2025. godine te zemlje koje pregovaraju završiti proces.

Komentari: 13

Nikola

12. 02. 2018 - 08:34

Pejovic nije dobar za Brisel! Za Brisel treba osoba KOJA je otmenija I mnogo ako smijem reci BISTRIJA, elokventnija, njemu je u Briselu LIJEPO Ali je totalno unistio vodecu ulogu koju smo imali!!! To nije dobro! Vratiti ga u CG I poslati nekoga mnogo boljeg! IMA novih kadrova koji su suverenisti I CG treba da poguraju svojim umijecem u diplomatiji na pravo mjesto gdje joj pripada u EU . Pejovic nazalost nema tu energiju niti umijece . Lijepo mu je u Briselu Ali je unazadio CG svojom losom ulogom. Njemu je lijepo Ali nije uradio posao za koji je DEBELO placen I poslat u Brisel!!! SRBIJANCI su poslali na pregovore onu plavusu KOJA SE Hanu mislim odvratno na slike SE IZ presa moze vidjeti sta SE desava, odvratno!!! POGLEDAJTE pa ce vam sve BITI jasno!! MOC .z.... P.....!!! Nije NI CUDO sto je dolazio u BG nesto mnogo puta Han u zadnjih 24 mjeseca!!! Nije cudno!!
danilo s.

12. 02. 2018 - 09:04

CG mora usvajati zakonodavstvo EU – usla u EU ili ne. Jer, samo drzava snaznih institucija moze ici naprijed. Cinjenica da smo najmanja drzava na Balkanu ima i prednosti i nedostataka. Prednost je sto se mozemo brze i uspjesnije kretati naprijed. Mana je, sto smo isvise mali da bi bili podjednako interestani za neke velike drzave clanice u poredjenju sa Srbijom. Oni znaju da bi Srbija negativno reagovala da CG udje u EU prije nje i da bi to znatno uvecalo anti-EU/NATO osjecanja tako prisutna danas u Srbiji. Otuda ti pokusaji da se CG veze (nepravedno) za sudbinu Srbije. Nazalost, CG ne moze izbjeci posljedice te situacije osim ako ne napravi znatne pomake/napredak na podrucju vladavine prava i ekonomije, odnosno uspjesne implementacije zakona i standarda EU. To i nije tako tesko i daleko kao sto to mozda sada izgleda? Posebno sto su mali izgledi da ce Srbija ikada rijesiti problem Kosova? Tako da je sudbina CG ipak u nasim rukama!
Lscg

12. 02. 2018 - 10:17

Danilo, miislim da je vrijeme vise da se prestane imati kompleks od velicine Crne Gore , nijesmo toliko mali da smo nebitni, vec kada iimamo zemlju do nas , konkrretno Srbiju, koja nas spoplece na sve nacine dok nam se sve vrijeme NAVALIILA na kosti sa Spc i sa paralelnim strukturama unutar Crne Gore sastavljene od placeniika ( od strane srbije) ii ne da CG da dise!! Cak je ii Kosovo uuu boljoj poziciji!! U EU to se vidi kao slabost i oni to preziru, DA PREZIRU! U EU se ne moze imati postovanje sa CG kao sto funckionise sada, to mora biti jasno. Srbija to radi CG da bi obesmislila drzavnost CG !! Tacka! To je osmisljena ttaktika koja je srbiji uspjela 1918 ii sadase ponovo prrimjenjuje iisti recept od strane Vucica!!! On je Djuukanovicu BIO jako ' blizak' kojii ga je 'doveo' na poziciju predsjedniika srbije!? Vucic nije prrijatelj Djukanovicu niti CG niti bilo kom susjedu ,tto je fakt. Srbija je prredator Balkana koji se nece zaustavljati ako je MI ne zaustaviimo. Da ! MI! Diplomatski!
Pg

12. 02. 2018 - 09:23

Nikola nije kriv Pejovic nego izdajnicka placenicka opozicija koja sve radi kako bi ocrnjela Crnu Goru .Kad dodju iz unije u Cg pola parlamenta nema .A da ne pricamo o drugim stvarima .Nije tesko zakljucit da nesto nije u redu .
Djovani

12. 02. 2018 - 15:19

Do daleke 2025 god treba biti strpljiv i sacekati. Crna Gora sa svojih 800.000 stanovnika (kolika ima grad srednje velicine u Evropi) ce medju prvima biti primljena u EU. Srbija ima mafijasku druzinu /od Milosevica -pa na ovamo/ i EU se sluzi trikovima da iste prizemni -zajedno sa Vuckom-potrckom,Daca-koferce,supljim Vulinom,kockarom-Gasicem i sl. Crna Gora kao clanica NATO alijanse ide svojim putem neovisno od mafije iz Beograda.
Nickname

12. 02. 2018 - 10:37

Treba procitati izvjestaj komisine i sve je jasno.
Lscg

12. 02. 2018 - 10:39

Djukanovic treba da shvati, srbija ce sve uraditi u svojoj moci da on bude omalovazen i da sa poliotticke scene ode ponizen kao sto je Kralj Niikola! On je mislio, polako, smisljeno, ali nije shvatio da Vucic je kao Pasic ili Karadjorrdjevici . Marovic pobjeg u srrbiju je bio OTVOREn NOZuu ledja Djukanovicu! Srbija ne da nije dobila prottest od CG za ne izrucivanje nego je dobila pprrednost isprred EU jer Je napravila od CG institucija i samog Djukanovica SMIJURIJU isred EU!! EU tj zvanicnici su mirno cekali CG rreakciju kpja jeIZOSTALA !!! Znaci CG nema GLASA za sebe , za EU tto znaci NE RACUNAS SE!!! Uu EU se mora cuti GLAS ,u pprrottivnom si niko i nista!! Srrbija nije izrrucila Rristica i Bogicevica za pokusaj drzavnog udara? Ista taktika,EU posmatra! CG diplomatija CUTI!!! Totalna diiplomatska diskvalifikacija!! Ali sto je najgore je da zemlje uu okrruzenju a i sire onda pokazuju ignorisanje i Djukanovica i CG diplomatije. Jer poniziti samog sebe je diplomattsko samoubiisttvo!
danilo s.

12. 02. 2018 - 12:37

Lscg - Slicno ramisljamo. U svakom slucaju mi - gradjani CG - drzimo nasu sudbinu u nasim rukama. Nazalost ,oni koji bi trebali da zastupaju nase, crnogorske, interese (“gradjanska opozicija”, “NVO”, mediji kao (fake) “Vijesti”) su uglavnom na strani tzv. “demokratije”. Ne, na strani CG. Domovina mora biti iznad politike, iznad ideologija, i sl. Sve je to prolazno i lako zamjenjivo – kao sto smo imali prilike da vidimo u nasoj istoriji. Ali, domovina je jedna. To je znao i Marko Miljanov u Beogradu. Nazalost to ne znaju mnogi u danasnjoj CG.
Lscg

12. 02. 2018 - 13:34

Politika dodvoravanja Beogradskim tj srbijanskim instituciijama ( nezvanicnim i zvanicnim ttj Spc ) od 2006 od strane Djuukanovica i vlade CG , njihova neodluucnost da presijeces DO KRAJA! To je bilo NEOPHODNO! Sto imamo danas? Drzavu CG kojom upravlja donekle i srbija i EU je to uvidjela i zato iimamo u zadnje 2 godine CG se tretira u EU drugacije od prije, i to sasvim otvoreno, cak i ponizavajuce u zadnjh 6 mjesecii. Da nije bilo GB pa CG bi sada bila ko zna gdje. Ii da senatora Mkaina! ! Mislim da Djukanovic nije shvatio da ova bitka ne moze biti sa kompromisom , sa srbijom ne moze biti bilo kakvog kompromisa ili si za veliku srbiju ili si Z
Lscg

12. 02. 2018 - 13:57

Ili si za veliiku srbiju ili si neprijatelj! To zvanicni Beogad ii vise ne krije! Dacic je skoro svim adresama svjetskim i regionalnim sa mnogo razlicitih iizjava ponovio veliko srbijanske teznje i Vucic ga je NAGRADIO za to i podrrzao i ponovio i utvdio i ozvanicio tu politiku i dobio APLAUZ od Putinovih spavaca po evropskim parlamentima! Zato sto NACIONALIZAM koji propagiraju Strahe i Putin i Le Pen je fasizam! Oni vole Vucica ! Njiih nije briga za sloboodu svih jer u fasizmu toga nema! Zakon jaceg! EU nece biti ista bez GB jer francuska i njemacka nikada nijesu bile vodilje PRAVE demokratije! Nikada!
Freeman

12. 02. 2018 - 13:40

Gospodine Picula,građani Crne Gore su sa pravom nezadovoljni sa ocjenama koje dolaze iz EU,a koje govore da je Crna Gora (čitaj njena vlast) lider regiona u evropskim integracijama. Ove ocjene doživljavaju kao prcanje u zdrav mozak .Znamo dobro gdje živimo i kakve se reforme sprovode i s pravom očekujemo da makar od EU dobijemo upozorenje da sa ovakvim radom nećemo nikada stiću u EU.To bi građanima (podanicima vlasti) otvorilo oči i djelovalo otrežnjujuće i pokazalo da simuliranje reformi nije isto što i stvarne reforme ,posebno u vladavini prava.Ovo je sprdanje sa pravdom i vladavinom prava !.
Lscg

12. 02. 2018 - 15:09

Za Ijednog pravniika ili advokata ili sudiju iz Evrope je neobjasnjiva situacija vlasniistva crrkvene imovine u CG u trenutku, isto tako im je neobjasnjiv problem izjasnjavanja pripadnosti naciioalnosti bez iikakvih veza, biioloskih, fizickih ,genetskih dokaza sa odredjenom susjednom zemljom. Tu pocinje sva vladavina prava koje se traze od CG ! Bas tu djukanovic ne shvata kada Amfilohije pljuje po Crrogorcima a ambasador Sad ili GB tto gleadaju a vlada ii instiitucije vlade ne reaguju?! Kada vide crnogorce kako ih policija( drzavna institucija) RASTJERUJE da ne moguu da udju u crkvu da izvrse obred i pomole se jer srbijanska crkva u CG to ne dozvoljava uu sred CG Crogorrcima??!!! I
Tara

12. 02. 2018 - 17:26

g.Pejovic je savrsen diplomata sa znanjem vise jezika..
Novi komentar