Bogdanović: Pomorski muzej na pravi način baštini tradiciju

Pomorski muzej Crne Gore svojim djelovanjem na pravi način baštini tradiciju prve pomorske zbirke Bratovštine Bokeljske mornarice iz koje je nastao, kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.
Objavljeno: 12. 02. 2018 - 09:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

O tome, istakao je on, svjedoči i broj posjetilaca koji svake godine obiđe Pomorski muzej.

Ministar kulture posjetio je Pomorski muzej Crne Gore i razgovarao sa direktorom Muzeja Androm Radulovićem i njegovim saradnicima. Razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u Pomorskom muzeju i prijedlozima za unapređenje njegovog rada. Razgovarano je o postupku revizije muzejskih fondova koji je u Pomorskom muzeju u svojoj finalnoj fazi.

Kako je naveo direktor Radulović, većina muzejskih predmeta koja je u postupku revalorizacije evidentirana kao nedostajuća pronađena je tokom postupka revizije, a nakon usvajanja finalnog izvještaja Muzej će Ministarstvu dostaviti pregled činjeničnog stanja, kako bi se, ukoliko se ukaže potreba za tim, predložile adekvatne mjere.

Bogdanović je apostrofirao važnost korišćenja potencijala koje nude evropski fondovi, u prvom redu programi Kreativna Evropa i Evropa za građane, ali i programi prekogranične saradnje i pozvao rukovodstvo Pomorskog muzeja da u saradnji sa Ministarstvom kandiduje projekte i na taj način obezbijedi dodatni izvor finansiranja za svoje aktivnosti.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Pomorski muzej ulaže posebne napore kako bi na pravi način sačuvao svoj bogati fond, ali i baroknu palatu Grgurina u kojoj se nalazi, a koja je zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore.

Bilo je riječi i o potrebi da Pomorski muzej proširi svoje djelovanje i na druge gradove, kako primorske tako i centralne i sjeverne regije.

Predložio je da Muzej svoje izložbe, uključujući i izložbu posvećenu jubileju 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, predstavi i u ostalim gradovima Crne Gore.

Komentari: 2

njegus

12. 02. 2018 - 10:00

steta ovaj ministar je imao genijalnu ideju za zicaru, direktno iz pomorskog muzeja u cetnjski muzej, ali ga narod nije razumio.Kod mene, od pradjeda,djeda i oca, jos uvijek postoje sajle od balvan zicare koju su koristili austrijancii na relaciji kotor-njegusi, Spreman sam da je ustupim besplatno na koriscenje sve radi razvoja kulture, radi trpanja u svoj dzep od strane ministara i radi licne propagande zasnovane na senzacijama i manirima steceniom na univerzitetu muzikanata iz karic familije..Ovaj djak odlazeceg fijipa, je od njega naucio da govori bez zadrske..isprazno bez sadrzajno
Što?

12. 02. 2018 - 12:22

Mora de se zezaju. Zna li on da Pomorskom muzeju fali biblioteka od nekoliko hiljada knjiga i na stotine predmeta? Čitaste li ono u Pobjedi? Biće grdno razočaran kad se to potegne. Bolje da se bavio proizvodnjom čokolade.
Novi komentar