U rezidenciji na Cetinju

Vujanović primio akreditivna pisma ambasadora BiH, Perua i Japana

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Vinka Radovanovića, koji će svoju dužnost obavljati na rezidentnoj osnovi.

Objavljeno: 12. 02. 2018 - 12:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Vujanović iskazao je zadovoljstvo bliskim i  sadržajnim odnosima Crne Gore i BiH, karakterišući ih dobrim primjerom dobrosusjedstva u regionu i vrijednim doprinosom snaženju njegove stabilnosti. Ukazao je da intenzivan politički dijalog snažno podstiče saradnju u svim oblastima a posebno u sferi ekonomije. Naglasio je potrebu izgradnje adekvatnog energetskog i saobraćajnog infrastrukturnog povezivanja dvije države, za što postoje mogućnosti i unutar Berlinskog procesa.  Saopštio je uvjerenje da će diplomatska misija u Crnoj Gori ambasadora Radovanovića doprinijeti daljem jačanju odnosa između dvije države.

Ambasador Radovanović saglasio se da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje između Crne Gore i BiH, iskazujući spremnost  da  svoju diplomatsku misiju posvetiti tom cilju.

peruVujanović je primio akreditivna pisma i od novoimenovane, izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Peru u Crnoj Gori Eugenia Echeverria Herrera-e, koja će svoju dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose dvije države ocijenio prijateljskim, sa saradnjom koju treba unapređivati u brojnim oblastima, posebno u sferi ekonomije. Saopštio je potrebu inteziviranja rada na zaključivanju međudržavnih ugovora koji bi podstakli i regulisali saradnju, te u tom smislu što skorijeg potpisivanja ugovora o saradnji u oblasti turizma, nauke i poljoprivrede. U ovim oblastima postoji mogućnost saradnje pa treba što skorije usaglasiti međudržavne ugovore. Konstatovao da je neophodno organizovati biznis forume koji bi doprinijeli obostrano boljem upoznavanju mogućnosti za saradnju privrednika. U tom smislu iskazao je poseban značaj otvaranja Počasnog konzulata Crne Gore u Limi i angažovanja počasnog konzula prof.dr. Mila Božovića Granadosa koji je porijeklom iz Crne Gore i koji je dekan građevninskog fakulteta u Limi.

Ambasadorka  Hererra se saglasila da dvije države iako geografski udaljene imaju mogućnost za unapređenje ekonomske saradnje, saopštavajući spremnost da svoju diplomatsku misiju posveti tom cilju.

japanVujanović je danas na Cetinju primio akreditivna pisma i od novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Japana Junichi Maruyama-e, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo dobrim i sadržajnim odnosima Crne Gore i Japana.  Saopštio je visoko poštovanje Crne Gore za podršku Japana brojnim državnim i lokalnim projektima koji su bili u funkciji saradnje dvije države ali i poštovanja potreba u Crnoj Gori. Ukazao je na mogućnosti snaženja ekonomske saradnje, ocijenjujući da je privatizacija ‘’Daido Metala’’ u Kotoru odlična preporuka japanskim kompanijama da investiraju u Crnoj Gori i kreiraju partnerstva. Konstatovao brojne mogućnosti za unapređenje saradnje u nauci, obrazovanju i kulturi.

Ambasador Maruyama saglasio se sa ocjenom da je između dvije države ostvarena kvalitetna saradnja u brojnim oblastima. Iskazao je spremnost da svojom misijom doprinese unapređenju ukupnih odnosa.

Komentari: 1

Jap-an

12. 02. 2018 - 13:39

Ukinite vize za Japan
Novi komentar