Šuković: Vojnici generala grantova

Pojavljivanje Saše Sinđelića u „Živoj istini“ pokazalo je da jošte živi partnerstvo gazda DF i koncerna „Vijesti“, ozvaničeno 2012. „Deklaracijom o pomirenju Srba i Crnogoraca“. Četiri godine kasnije, ogoljen je stvarni cilj tog partnerstva, a sud utvrđuje je li bilo pokušaja da se do njega dođe suprotno zakonima Crne Gore i demokratskim principima.
Objavljeno: 13. 02. 2018 - 02:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Darko ŠUKOVIĆ

 

Reakcije na gostovanje svjedoka saradnika sugerišu da je, možda, upletenih u operaciju, koja je, po navodima iz optužnice, trebalo da kulminira na dan izbora, više nego na spisku optuženih?!

I da je zato već najava „Žive istine“ imala efekat „pčele na kapi“.

Objavljivanje „Vašingtonskih papira“ te sumnje ne samo da pojačava, već ih konkretizuje! Amerikanci su, naime, prateći trag novca, došli do koncerna „Vijesti“ kao neobjašnjivo velike stavke u Frontovom predizbornom trošenju.

I prije izbora i nakon njih, svako ko je htio mogao je da vidi kako tim parama nije kupljen samo marketinški prostor, nego i uređivačka politika koncerna. S prekidima, taj dil traje barem od 2015, a njegov je dio i aktuelni udruženi hajkački poduhvat na „Živu istinu“. Tek nastajuća mreža Frontovih medija našla se u ulozi pratećeg vokala Perovićevih „vojnika“.

Štenad i psi medijskog rata u istom stroju. Srbi u kontinuitetu i bivši Crnogorci.

Prvi – jer se, generalno, radi o njihovoj koži; drugi – kao posluga čovjeka koji je glumio poznatijeg prezimenjaka, a postao crnogorska replika Sejda Bajramovića. Na čelo toga bašibozuka isturili su, kao snajperistu, osobu koja je promašila čitav sopstveni život.

Uz psihopate što, bez obzira na temu, svoje pacovsko bivstvovanje svode na izlučevine po kanalima društvenih mreža, potpisana podrška stigla je samo od udav-pera samoproglašenog učitelja novinarstva.

Takvim je gromadama zadato da se obračunaju sa gostovanjem Sinđelića, „Živom istinom“ i njenim autorom.

U ime koncerna koji je oglasna tabla za kriminalce svih razina, od narkodilera do šumokradica. U kojem prvi operativac, nazivom svoje kolumne podsvjesno priznaje da, od izbora do izbora, partijama podvodi svoja glasila.

Da ne pominjem humke koje su nikle kao posljedica novinarstva u tom, danas prvom medijskom partneru Vlade CG i EU. Iz te se sterilne mješavine nije moglo iscijediti ništa pametno.

I ovaj pokušaj da se doprinese banalizovanju procesa za terorizam u pokušaju, subleskasto je izveden kao tobože stručna analiza intervjua. U kojoj se do kraja nije saznalo ko je lud, a ko zbunjen.

Kad se, recimo, više nije moglo poricati da su „Vijesti“ progonile Sinđelića za intervju, saopštena je neka interno-kompromisna verzija, po kojoj su šamar morali da istrpe dnevni list i portal, valjda da bi se sačuvala televizija.

Pa je ispalo da su novinarke sektora za reketiranje progonile zaštićenog svjedoka isključivo da bi ga pitale što se vozi taksijem?! A on ih otkačio pominjući, biće slučajno, američki kapital… kojeg, inače, ima samo u vlasničkoj strukturi TV Vijesti!?

Za „magnum crimen“ proglašeno je, potom, nepostavljanje pitanja o presudi za ubistvo u Hrvatskoj! Na koje je Sinđelić, prethodno, stotinu puta odgovorio negiranjem. Imponuje mi što izgledam tako moćno u očima konkurencije da bih sagovornika mogao natjerati da prizna ubistvo, ali bi, da prostite, takvo pitanje mogao postaviti samo kompletan idiot! Tema nije za zafrkanciju, ali je ponekad stvari potrebno dovesti do apsurda…

Da je Sinđelić priznao ubistvo – morao bih ga pitati: da li se, nakon toga, nekom saobraćajnicom brzo udaljio sa mjesta zločina, što performanse traktora, poznato je, omogućavaju; ili je traktor (koji je, navodno, motiv ubistva) zametnuo preko ramena, pa bogazama i preplivavši Dunav, prebacio plijen u Srbiju?

Kad bolje razmislim, bila je to odlična prilika da, prvi put u istoriji, novinar uhapsi svoga gosta u studiju; da mu, kad je već tu, odrapi 40 godina u lakom okovu i…

I tačka, jer će disfunkcionalne potirače za sirće koje sve jače curi pomisliti kako im je zamisao uspjela, jer se bavimo analizom njihovih „analiza“, umjesto suštinom.

 A suština odavno pliva površinom i čeka da bude konstatovana. U trenutku kad se „lovac na grantove“ sprema da za „Vijesti“ i povezana lica zakači što veći dio sedam miliona dolara vrijedne američke podrške medijima u regionu, „Vašingtonski papiri“ otkrivaju da je barem 700.000 eura ruskoga porijekla ušlo u koncern „druge familije“.

Sve teže je sakrivati činjenicu da je ovoj „žrtvi režima“ Vlada Crne Gore oprostom duga, reprogramima poreskih obaveza i partnerskim projektima sa ministarstvima, napunila kasu više nego ijednoj drugoj medijskoj kući u Crnoj Gori. Ne zaboravimo ni da su „Vijesti“&- comp. godinama pretplaćene na stotine hiljada eura iz fondova EU…

Koliko je „Živa istina“ opsesija vlasnika „Vijesti“ potvrđuje i jučerašnji primjer – pola sata nakon završetka intervjua sa ministrom za evropske poslove bila je spremna reakcija Doris Pak.

Loša vijest za njih je što će temu tragova novca koji vode u njihovom pravcu teško gurnuti pod tepih. Konačno, popeli su se na glavu i mnogim dojučerašnjim saveznicima. Štiglic kaže kako je posljednji Davos prošao u znaku parole „pohlepa je dobra“.

Neki su to, izgleda, shvatili kako jedino umiju – bukvalno.

Pobjeda

Komentari: 14

MCan

13. 02. 2018 - 07:53

Bravo!
ZMAJ

13. 02. 2018 - 09:22

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mikloš kauboj

13. 02. 2018 - 09:29

Ovdje se vidi razlika u pristupu novinarstvu .... Darko ne šalje svoje novinare da trče za Sinđelićem. To iz žbunja i prepadi su izum dvojca Jovović/Ivanović - tako oni uče svoje novinare. Na kraju AntenaM je rasadnik novinarskih kadrova - odlična ekipa, informativa I'm je vrh, a u Vijestima imaš osjećaj kao da ih biju tamo iza scene - svi namrgođeni, pod moranjem
Načisto !

13. 02. 2018 - 10:01

Koncern Vijesti su obicni, ucjenjivacki fake news konglomerat koji je za novac spreman na sve ! Zasto je njihov vlasnik promptno otisao iz zemlje na dan izbora u oktobru 2016 ? Sta je to on znao a mi obicni smrtnici nismo i kakvo zlo (sukobi, haos, prevrat, atentati...) uz njihovu zestoku medijsku artiljerijsku pripremu javnosti obilato finansiranu DF -ruskim dolarima (Vasingtonski papiri) - je to trebalo da se desi ? Zasto se ne prica o tome ? Istina, cinjenice i dokazi polako se pojavljuju na povrsini i oni su u panici. Zato pokusavaju da to predstave napadom na njih licno i na "slobodu medija" sto je apsurd i nebuloza
.

13. 02. 2018 - 19:39

Jasno prijatelju.
Amar

13. 02. 2018 - 10:55

Dvije decenije sam u novinarstvu, često radim intervjue, držim da pomalo kontam ove stvari... Zapratio sam ovo sa Sinđelićem, privuklo me baš to što je raritetan sagovornik. Da se ne lažemo, zavidio sam kolegi koji ga je ulovio. Ama, i vi Crnogorci ste raritet! Vidio sam u Vijestima pravu kampanju protiv autora Zive istine i strucne analize uratka... ta raja nije normalna. Nije valjda da oni stvarno drže da Sinđelić nije prihvatljiv gost!
vlado

13. 02. 2018 - 10:59

Evo nam jutros Vesti pokazuju šta je pravo novinarsko istraživanje, ekskluzivno snimak bijega Lambulica. Moraš biti vrhunsko pero za takvu ekskluzivu -:))
20 godina

13. 02. 2018 - 18:54

Sindjelic je sekundaran. Krupna slika je 20 godina podrivanja drzave koja im je omogucila da se obogate na nacin kako su se obogatili, podrivanje koje su naplatili stranim naruciocuma, kao sto su Tadic a evo sad i Putin. Postoji i sitnije usluge na meniju, poput otstrijela pojedinaca, ucutkavanja, precutkivanja, podrska... za novac uvijek i uvijek protiv prodrzavnihbi prozapadnih interess CG
20 godina bahanalija iz bordel

13. 02. 2018 - 19:03

Polemisat jesu li dobili 250000 ili 750000 ruskog novca je besmisleno. Zar se svi nisu mogli uvjerit u uredjivacku politiku vrlo jasno, nedvosmisleno ne samo da je podrzavala DF nego su udarali ratne bubnjeve u toku operacija nasilnog upada u skupstinu, u toku ulicnih protesta a onda oko pokusaja implementacije plana GRU, da bi se zadnjih mjeseci pretvorilo u napade na tuzilastvo sa ciljem da se obori optuznica. Dalje, postoje i druge sporedne linije djelovanja iste politike, recimo podrska SPC i Amfilohiju, bilo kakva prijetnja ili vrijedjanjeCG iz svijeta je docekano sa neskrivenim likovanjem. Ukoliko se radi o pohvali iz svijeta nastoji se prikriti ako je ikako moguce
Patriotizam Iz Bordela

13. 02. 2018 - 19:26

Da du Vijesti znale za plan GRU prije mo sto se desio govori cinjenica da jr vlasnik Vijesti nspustio zemlju neposredno prije izbora. Koincidencija? Znajuci njih i prilike u CG malo vjerovatno. Zasto se i njihove usluge za strane narucioce ne ispitajy. Demokratija nije isto sto i podrivanje drzzve za kesh
Boze napravi im racun

13. 02. 2018 - 19:33

Vijesti su u izvrsnoj poziciji . Nemaju nikakvu odgovornost, ne moraju postovati zakon, ne moraju postovati drzavu, nikakve moralne ni zurnalisticke norme... Ruke su im odrijesene da rade za bilo kog ko je protiv ove drzave i da naplate debelo. Stalni klijent im je velikosrpstvo ukljucujuci SPC, institucije iz Srbije, opozicija iz CG. Medjutim novijeg je datuma profit iz Rusije sto je podiglo ulog i dobit u njihovoj politickoj igri
Ucutkavanje

13. 02. 2018 - 19:44

Pokusajte da komentarisete na njihovom portalu logikom i faktima, analizirajuci njihovu uredjivacku politiku i vezu sa antidrzavnim stranama, pristojnim vokabularom i faktografsku. Znate li sto ce se desit? Blokirace vam korisnika, da vama ali ce ostaviti razulareni copor koji horski pljuva po drzavi , Crnogorcima i manjinama.
Rtcg pod Vijestima

13. 02. 2018 - 19:47

Ranko Krivokapic je predao RTCG Vijestima i proglasio i Vijesti i Dan za prodrzavne suverenisticke novine. Da ovo je rekao prije godinu i po otprilike
Doktor

13. 02. 2018 - 22:38

Sve sto kazete jedni o drugima-ziva je istina. Dugo ste u iste diple svirali, a onda, tipicno, jedni o drugima svakakve gadosti iznosite .Jedni zato sto su megafoni vlasti , a drugi zato sto ne znaju sto su.Ali , svi zive lijepo, stan tu, stan tamo, kapnu grantovi i jednima i drugima...
Novi komentar