Dvije žene koje leže

Klimtova slika nađena u ormanu pokojne penzionerke

Sliku austrijskog umjetnika Gustava Klimta (1862-1918), koja je prije nekoliko decenija nestala iz jedne zbirke, vratili su nasljednici jedne službenice muzeja koja ih je ukrala i sakrila u svom ormanu, saopštile su danas austrijske vlasti.
Objavljeno: 13. 02. 2018 - 14:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Slika "Dvije žene koje leže" (Zwei Liegende) spada u grupu od četiri djela Klimta i njegovog kolege slikara Egona Šilea koja je muzeju u Lincu pozajmila lokalna umjetnica Olga Jeger, koja je umrla 1965. godine. 

Ta djela su nestala iz muzeja, a uprava je to ustanovila tek 1990. kada su nasljednici Olge Jeger tražili da im se slike vrate. 

Gradonačelnik Linca, Klaus Luger, izjavio je danas na konferenciji za novinare da je jedna od nestalih slika vraćena muzeju sredinom januara. 

Sliku je odnijela jedna sekretarica muzeja koja je otišla u penziju 1977. godine, rekao je on. Ona je sliku sakrila u ormanu kada je saznala da se traži. 

Sekretarica je umrla u decembru prošle godine, a u testamentu zatražila da se djelo vrati muzeju, navodeći da joj ga je "poklonio" tadašnji upravnik.

"Ponovno pojavljivanje ove slike daje nam nadu da i ostale tri takođe mogu biti nađene", rekao je gradonačelnik - jedna slika Klimta i tri Egona Šilea. 

Grad Linc bio je osuđen 2006. da plati 8,3 miliona eura odštete nasljednicima Olge Jeger, ali se grad žalio na visinu iznosa.

Komentari: 2

lolo

13. 02. 2018 - 16:04

Sliku austrijskog umjetnika Gustava Klimta (1862-1918), koja je prije nekoliko decenija nestala iz jedne zbirke, vratili su nasljednici jedne službenice muzeja koja ih je ukrala i sakrila u svom ormanu, saopštile su danas austrijske vlasti.....???????
@

13. 02. 2018 - 16:24

JA SAD PRETRAZIH SVE ORMARE I PLAKARE I OSIM NEPLACENIH RACUNA NADAM SE ZASTARELIH NEMA NISTA
Novi komentar