Poručeno sa sjednice Savjeta za prava djeteta

Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!

Sjednica Savjeta za prava djeteta održana je danas u prostorijama Ministarstva rada i socijalnog staranja. Sjednicom je presjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.
Objavljeno: 13. 02. 2018 - 15:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tragični događaji koji su u toku proteklog mjeseca potresli crnogorsku javnost, bili su direktan povod za sazivanje sjednice Savjeta za prava djeteta, koji izražava zabrinutost zbog nemilih događaja i apeluje na sve činioce našeg društva da se zajedničkim snagama bore protiv svih vidova nasilja nad djecom.

U fokus javnosti neophodno je staviti pitanja: kako prepoznati i kako reagovati na nasilje nad djecom, odnosno šta je neophodno da svako od nas uradi da se nasilje spriječi? Po principu hitnosti, poštovanja ljudskih i dječjih prava, radom u najboljem interesu djeteta moramo djelovati i adekvatno reagovati na svaku prijavu nasilja, unapređivati programe prevencije, da bi u potpunosti funkcionisali kao sistem na koji se građani mogu osloniti.

Pozivamo sve građane i građanke, sve institucije sistema, organizacije civilnog društva, da zajedno djelujemo kako bismo spriječili nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom. Samo zajedničkim snagama i ličnim odgovornostima, možemo i moramo uticati na sprečavanje i suzbijanje nasilja. 

U domaćem javnom prostoru medijska pažnja je neophodna da nam ukaže na probleme, pokrene javnost, institucije i nadležne organe da brzo i djelotvorno reaguju, da bi Crna Gora dostigla civilizacijski standard koji traži da mediji poštuju ljudsko dostojanstvo i prava djece, neophodno je da mediji postanu svjesni svoje odgovornosti, te da u svojim izvještavanjima poštuju zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu prava djece na privatnost. Prilikom izvještavanja o događajima koji se odnose na djecu razumljivo je da treba voditi računa o potrebi javnosti za informacijom, međutim mora se pokazati i poseban senzibilitet za zaštitu interesa djeteta i neposredno pogođenih osoba.

Pozivamo sve građane, organizacije i institucije da na svaki oblik nasilja reagujemo, da ga pravovremeno prijavljujemo i da se svi zajedno borimo za što bolji i mirniji život naših građana i za okruženje bez nasilja u kojem naša djeca mogu bezbrižno odrastati.  Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo! - poručuju iz ministarstva.

Komentari: 0

Novi komentar