Obrazovanje ne treba da poklekne pred digitalizacijom

Gigant u kompjuterskim tehnologijama obučavaće crnogorske nastavnike

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i generalni direktor kompanije Oracle Srbija i Crna Gora Vladimir Knežević potpisali su danas u Ministarstvu prosvjete Ugovor, kojim je predviđeno da se po programu Oracle Akademije obuči 300 nastavnika crnogorskih škola i pruži podrška za obuku 3000 učenika u pripremi za uspješne IT karijere. 
Objavljeno: 14. 02. 2018 - 14:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oracle je jedna od najvećih svjetskih kompanija u oblasti kompjuterskih tehnologija. Saradnja između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Oracle Akademije će omogućiti nastavnicima da pohađaju kurseve u naredne tri godine. Kroz njih će proći 300 nastavnika, koji  će se obučavati u: Java Foundations, Java Programming, Java Fundamentals, Database Foundations i Database Design and Programming with SQL.

Stečeno znanje oni će direktno prenositi svojim đacima, čime će njihovo obrazovanje u oblasti IT tehnologija biti značajno unaprijeđeno. Oracle Akademija će obezbijediti i platformu i alate pomoću kojih će obučeni nastavnici edukovati učenike.

Ovim povodom ministar Damir Šehović je rekao: “Obrazovanje ne treba da poklekne pred digitalizacijom, već da joj se prilagodi. Danas je dostupan sadržaj o svemu što možemo da zamislimo i to na tehnički savršen način.  Sa takvim sadržajem obrazovni sistem mora se takmičiti i naša procjena je da obrazovanje, ako želi da zadrži poziciju među tolikim mogućnostima koje se djeci nude na svakoj strani, mora dolaziti u formi koja je prihvatljiva današnjim generacijama.  To znači prihvatanje digitalizacije u obrazovni sistem, ali na način da se uzme najbolje od nje, i djeci ponudi edukativni sadržaj na jedan novi način.

Posebno smo ponosni i da je od danas naš partner Oracle, kao jedan od globalnih lidera u proizvodnji softvera, čija je mislija da kroz Oracle akademiju unapređuje obrazovanje u oblasti računarske nauke. Tokom 2017. godine, Akademija je podržala 3,5 miliona đaka i studenata u blizu 12 000 ustanova u 120 zemalja, a sada je na redu Crna Gora. 

U naredne tri godine zajedno ćemo dakle unapređivati obrazovanje u oblasti računarske nauke u Crnoj Gori i pomoći učenicima i profesorima da prvo usvoje znanja koja će im pomoći u nastavi, ali i uspostave temelje za dalja IT znanja.

Vladimir Knežević rekao je: “Oracle Akademija je jedna od ključnih investicija kompanije Oracle u našu zajedničku budućnost. Kroz Oracle Akademiju, Oracle gradi partnerstva sa obrazovnim ustanovama širom svijeta, kako bi im pomogla da svoje đake i studente pripreme za uspješne IT karijere u dinamičnom okruženju. Veliko nam je zadovoljstvo što sarađujemo sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore i što ćemo kroz našu saradnju približiti informacione tehnologije đacima širom Crne Gore.”

U okviru trajanja saradnje, obučeni đaci će biti ohrabreni da dostignu i Oracle Junior sertifikat u oblasti Oracle baza podataka i osnova programiranja u Javi, što će im olakšati početak profesionalnog života.

"Oracle Akademija je sa zadovoljstvom potpisala ovaj ugovor sa Ministarstvom prosvjete Crne Gore. Ova saradnja će omogućiti Oracle Akademiji da obuči 300 nastavnika iz 90 škola u naredne tri godine", kazala je Jane Richardson, direktor Oracle akademije za Evropu, Srednji istok i Aziju. "Nastavni planovi Oracle Akademije u oblasti Java programiranja i dizajniranja baza podataka, koji su usklađeni sa programom obuke nastavnika, mogu obezbijediti resurse i vještine da nastavnici iz Crne Gore ovo znanje prenesu u svoje učionice i stignu do 3000 đaka širom zemlje."

Učenici će steći praktična iskustva sa najnovijim tehnologijama, koje im pomažu da se pripreme za studije i za uspješne karijere u digitalnoj eri.

Misija Oracle Akademije je da unaprijedi obrazovanje u oblasti računarskih nauka i podstakne  razvoj znanja, inovacija, vještina i raznolikosti u tehnološkim oblastima.

 

 

 

Komentari: 4

2870

14. 02. 2018 - 15:16

Da pitam ministra g. Damira Sehovic u kojim se to osnovnim ili srednjim skolama u C.Gori i po kom to programu rada izucava nesto od od ovih programa: Java Foundations, Java Programming, Java Fundamentals, Database Foundations i Database Design and Programming with SQL ?
chip

14. 02. 2018 - 15:39

Sve je dobro samo su škole ostale bez kompjutera!! Gdje i na čemu će učiti Oracle?
Meštar

14. 02. 2018 - 17:53

Škola za nastavnike i nekako, poluedukativno . Šta je sa primjenom? To nije softver za piljare nego za velike privredne i neprivredne sisteme. Tome mora da prethodni kvalitetna i ovjerena sistem-analiza. Čija?
.

14. 02. 2018 - 20:43

Iskreno govoreci mislim da je Oracle suvise skup za CG. Adekvatniji bi bio Swl Server , open source sistemi itd.
Novi komentar