Otkloniti paradoks da CG ima najnižu minimalnu zaradu u regionu

Na danas održanoj sjednici Socijalnog savjeta napravljen je prvi korak na uvećanju minimalne zarade. 
Objavljeno: 14. 02. 2018 - 15:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjet je konacno prihvatio raspravu i razmatrajući Inicijativu za uvećanje minimalne zarade jednoglasno odlučio da formira radnu grupa čiji je  zadatak da pripremi precizan proračun efekata uvećanja minimalne zarade, kako bi nakon pribavljanja preciznih podataka na narednoj sjednici Savjeta odlučili o Inicijativi.

Radna grupa će, u roku od mjesec dana, pored fiskalnih efekata razmotriti i efekte uvođenja startnog neoporezivog dijela zarade kao kompenzacionu mjeru za poslodavce, što već postoji u većini zemalja regiona.

Član Socijalnog savjeta i predlagač Inicijative za uvećanje minimalne zarade Bojan Zeković, saopštio je nakon sjednice Savjeta da je optimista i da očekuje postizanje dogovora kojim će biti zadovoljni i sindikati i poslodavci i Vlada.

“Cilj radne grupe je da dobijemo precizne podatke za odlučivanje kako bi otklonili paradoks da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu, nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije i od Hrvatske i od Slovenije, dok istovremeno prema analizama UPCG, imamo najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu. Jedno od mogućih rješenja je da se poslodavci, putem neoporezivog dijela zarade, rasterete dodatnih obaveza koje bi imali po osnovu uvećanja minimalne zarade po osnovu doprinosa. Važno je da postoji dobra volja i otvorenost za razgovor i ima razloga za uvjerenje da ćemo doći do dogovora koji će biti dobar za sve partnere” zaključio je Zeković.

Komentari: 4

ekonomista

14. 02. 2018 - 15:16

ne bi trebalo raspravljati o tome da minimalac bude 250 eura već da bude 50% prosječne plate u CG ! to je suštinski najvažnije i velika je to razlika u odnosu na datu cifru od 250 eura. i naravno, treba uvesti pravilo da se svakog 1 januara obračunom prosječne plate, tada uveća minimalac, koji bi uvijek iznosio 50% te prosječne plate! ovo treba da pročitaju ti koji su u toj radnoj grupi!
Vanja vulic

14. 02. 2018 - 15:43

Bravo za gos.,Zekovica,samo malo vise prodornosti,a ne kao gos.,Zarubica izlazi sa predlozima,kao lovac ptica na grani a tiganj na sporetu.
Teško

14. 02. 2018 - 18:53

I da bude 50% prosječne zarade ni sa tim se ne može izgurati mjesec dana.
ja

15. 02. 2018 - 08:03

bravo zekoviću, prava tema i pravi pristup.ljudi kao ti treba da pokrenu SDP iz sivila i pokazu opoziciji koje su to teme kojima treba da se bavi
Novi komentar