Sastanak sa premijerom Haradinajem

Marković u zvaničnoj posjeti Kosovu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković doputovao je u srijedu popodne u Prištinu u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Kosovo na poziv premijera Kosova Ramuša Haradinaja.
Objavljeno: 14. 02. 2018 - 17:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pred sjedištem Vlade Kosova delegaciji Crne Gore priređen je svečani doček uz najviše državne počasti.

Premijeri Marković i Haradinaj obratiće se javnosti nakon zvaničnih razgovora, u 17:45 sati.

Drugog dana posjete predsjednik Vlade Crne Gore sastaće se sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

"Prva posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Republici Kosovo biće prilika za dalje produbljivanje saradnje u bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja, putem definisanja konkretnih zajedničkih aktivnosti i projekata čija bi se realizacija mogla očekivati u predstojećem periodu", saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković će sa kosovskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju saradnje u oblastima od najvišeg državnog interesa i to: ekonomije, infrastrukture, turizma, bezbjednosti granica i prekogranične saradnje. Susreti na najvišem nivou će biti prilika za neposrednu razmjenu mišljenja o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama u cilju sveukupnog unapređenja odnosa u najboljem interesu dviju država i evroatlanske budućnosti regiona Zapadnog Balkana.

U delegaciji Crne Gore je i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Vladinog biroa za informisanje sa sastanka, predsjednici vlada Crne Gore i Republike Kosovo Duško Marković i Ramuš Haradinaj potvrdili su tokom zvaničnih razgovora danas u Prištini da dvije susjedne i bliske države njeguju kvalitetne, prijateljske i sadržajne odnose koje u perspektivi treba unapređivati razvijanjem ekonomske sardanje prvenstveno u oblastima infrastrukturnog povezivanja, turizma i poljoprivrede.

Na sastanku je istaknut značaj dovršetka procesa ustavnog priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i sprovođenja Strategije za afirmaciju i integraciju Crnogorske zajednice i pripadajućeg Akcionog plana.

Na inicijativu predsjednika Vlade Kosova bilo je riječi o Sporazumu o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo. Predsjednik Marković je ponovio stav da je to pitanje za Crnu Goru završeno, ali je istakao da je naša zemlja spremna da u dijalogu i uz razumijevanje pomogne Kosovu da što prije, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe ovo pitanje.

Iskazana je puna podrška Crne Gore evropskim i evroatlantskim aspiracijama Republike Kosovo i izražena spremnost prenošenja naših iskustava u integracionim procesima.

U kontekstu procesa evropskih integracija predsjednik Marković je ponovio da ovu godinu smatra izuzetno važnom za cio region s obzirom na donijetu strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i na druge događaje koji će dodatno potvrdti i osnažiti njegovu evropsku perspektivu. 

markovicpristina2markovicpristina3

Komentari: 3

KOMITA

14. 02. 2018 - 20:52

TAKO RADE NORMALNE DRZAVE,DOBROSUSEDSKI ODNOSI SA DRZAVAMA U OKRUZENJU.
Vasojević-Crnogorac

14. 02. 2018 - 21:29

Samo tako, prijateljski razgovarati i rješavati sva pitanja! I naravno, poboljšati status Crnogorske manjine na Kosovu!
Freeman

15. 02. 2018 - 09:42

Zaista sam ponižen i uvrijeđen,a ponižena je i Crna Gora ovako servilnim nastupom g. Markovića prilikom posjete Prištini.Ne znam razlog zašto g. Marković nije jasno i glasno saopštio ono što je više puta rekao u Crnoj Gori,da je za Crnu Goru riješeno pitanje granice sa Kosovom. Zašto se morao dodvoravati ?.Crna gora je država stara hiljadu godina a Kosovo nije i ne znam oće li to ikada biti.
Novi komentar