Značajan napredak u pregovorima Skoplja i Atine

Makedonija voljna imenu dodati geografsku odrednicu

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio u srijedu da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rješavanja dugogodišnjeg spora u vezi imena Makedonije, istakavši da je makedonska Vlada voljna dodati imenu zemlje "geografsku odrednicu", što Grčka želi.
Objavljeno: 14. 02. 2018 - 22:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zaev je, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, javlja AP.

Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove sedmice u Beču, gdje im se pridružio posrednik Ujedinjenih nacija, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri vanjskih poslova dvije države Nikola Dimitrov i Nikos Kocias sastaće se na ministarskom sastanku država članica Evropske unije u Sofiji 15. i 16. februara, prenosi Tanjug.

Susreti ministara

Makedonski premijer najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara, jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

Zaev je prošle sedmice poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obje zemlje su odlučne da se do ljeta to pitanje riješi.

Protiveći se imenu Republika Makedonija, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisije. 

Komentari: 0

Novi komentar