Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi

Naučnici napravili lijek koji ubija virus gripa za jedan dan!

Japanski naučnici su objavili da su napravili lijek protiv gripa i da je jedna doza tog lijeka dovoljna da ubije virus u jednom danu.
Objavljeno: 15. 02. 2018 - 09:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Japanska kompanija Šionogi tvrdi da lijek farmaceutskog naziva baloxavir marboxil djeluje snažnije i bolje od svih poznatih ljekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništava uzročnike u jednom danu, prenose agencije.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata, koji su inače bili zdravi, nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi. Pandemija gripa mogla bi odnijeti milione života.

Prema navodima Akute Market Reports, tržište ljekovima protiv gripa moglo bi sa 600 miliona u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara.

Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lijek protiv gripa Rošov - Tamiflu - trebalo je 72 sati da pobijede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

Tamiflu skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati.

Druga prednost baloxavir marboxila sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza, dok se Tamiflu uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podednako vremena, nezavisno od toga da li su bolesnici uzimali Tamiflu, ili novi lijek.

Ali, Šionogi ističe da bi upravo brzina djelovanja baloxavir marboxila mogla biti ključna za sprječavanje širenja zaraze.

Novi lijek koji su razvili Roš i Šionogi & Co. temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima ljekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i sprječavaju osjetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

Baloxavir marboxil, koji djeluje na viruse gripa A kao i na one gripe B, nedavno je dobio zeleno svjetlo za stavljanje u promet u Japanu.

Roš će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi.

Odluka u SAD se očekuje tokom 2019. godine.

Komentari: 0

Novi komentar