Prvo protivpožarno plovilo na moru u Boki

Lokalna zajednica Tivta od sjutra će imati prvo protivpožarno plovilo na moru u Boki Kotorskoj, koje će služiti marini za superjahte Porto Montenegro i Službi zaštite i spašavanja u Opštini Tivat.
Objavljeno: 15. 02. 2018 - 11:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Protivpožarno plovilo, dužine 9.79 metra, finansirao je Porto Montenegro, a rađeno je po idejnom projektu tivatske kompanije Navar Incorporated, i nakon više mjeseci intenzivnog rada, spremno je za aktivnosti na moru.

“Prema brodograditeljskom projektu, protivpožarno plovilo pogonjeno sa dva yanmar motora snage po 125ks i razvija brzinu od 20 čvorova.  Na plovilo je instaliran i dodatni motor iste snage sa pumpom MGS-P30ST kapaciteta 3000L/min i pritiska 10bar, te dva monitora kapaciteta 1200l/min od kojih jedan sa vodom, a drugi kombinacijom vode i  protivpožarne pjene i visinom mlaza u udaljenosti do 80m, što je dovoljno kapaciteta da sanira početni požar i do 250 metra”, saopšteno je iz Porto Montenegra.

Osim saniranja početnih požarnih situacija na plovilima u Bokokotorskom zalivu, kao jedino ovakvo plovilo u Crnoj Gori, u praksi će moći da djeluje i za saniranje požara na kopnu, kada su u pitanju primorske kuće ili ostrva zaliva.

“Pored opreme za gašenje požara i prvu pomoć, ovo plovilo posjeduje nosila i dizalicu za izvlačenje ljudi i objekata iz mora, kojima pokriva brzo i efikasno rješavanje svih potencijalnih nezgoda u vodi”, ističu oni.

Komentari: 0

Novi komentar