ECPR: Seksualno zlostavljanje Romkinja pod državnom zaštitom

Skoplje: Radnik Doma za djecu bez roditelja silovao djevojčicu

Štićenica Doma za djecu bez roditelja "25. maj“ iz Skoplja, R. I., romske nacionalnosti, koja još nije napunila 13 godina, juče je na Klinici za ginekologiju morala da abortira jer je više puta bila silovana.
Objavljeno: 16. 02. 2018 - 10:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovaj strašni slučaj danas je otkrio Evropski centar za prava Roma (ECPR) tvrdeći da se u Makedoniji vrši "seksualno zlostavljanje romskih djevojaka pod državnom zaštitom“.

U izveštaju ECPR se navodi da je djevojčica R. I. više puta bila silovana dok se nalazila u Domu za djecu bez roditelja "25. maj“. Pedofil, zaposlen u Domu, čije ime nije saopšteno, djevojčicu je vodio na više lokacija i seksualno zlostavljao, a kad je R. I. zatrudnjela morala je da abortira.

Prema svjedočenju R. I., nju je na silu uzeo stariji muškarac iz te skopske institucije i vozilom odvezao u svoj dom u drugi grad. Tamo ju je prisiljavao na seksualne odnose i tjerao da radi. Posle mjesec dana seksualne i fizičke torture, djevojčica je uspjela da pobjegne i autobusom da se vrati u Skoplje.

Užasno iskustvo ona je imala i ranije. Aktivistima Evropskog centra za prava Roma ona je ispričala da je prethodno, zajedno sa drugom djecom iz Doma "25. maj“ bila odvedena u dječiji ljetnji kamp u Strugu.

Tamo ju je, prije nego što su vraćene u Skoplje, nepoznati muškarac seksualno maltretirao. Kad je to prijavila vaspitačima u Domu, optužili su je da laže i da izmišlja stvari. Potom je djevojčica bila prebačena u drugu, takođe državnu instituciju za zbrinjavanje djece "Ranka Milanović“ u Skoplju, gdje su i otkrili da je R.I. ostala u drugom stanju.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku su potvrdili da su upoznati sa slučajem djevojčice. Znali su da je ostala trudna, a iz Doma "25 Maj“ su ih obavijestili da je djevojčica bježala. Sada će se provjeravati da li je ona zaista bježala iz Doma, ili se na ovaj način prikrivalo seksualno iskorišćavanje djevojčice.

Evropski centar za prava Roma pozvao je nadležne da ovoj djevojčici obezbijede odgovarajuću zdravstvenu njegu kako bi se osiguralo njeno psihološko i fizičko zdravlje, kao i da je vrate u njenu romsku porodicu od koje je prinudno bila oduzeta 2012. zbog siromaštva.

Iz resornog Ministarstva zdravlja su obećali da će devojčicu smjestiti u sklonište ili neku drugu odgovarajuću instituciju.

ECPR optužuje da su kroz isti pakao u Domu za djecu bez roditelja "25. maj“ prošle još dvije djevojčice romske nacionalnosti, V. A. (16) i L. A. (13).

One su predstavnicima Evropskog centra ispričale da ih je stariji muškarac, zaposlen u Domu, vodio na staru željezničku stanicu i tamo silovao. Njihova majka je prijavila slučaj policiji, a ginekolog je potvrdio da su zaista bile žrtve seksualnog nasilja.

Na osnovu ova tri slučaja, ECPR podržava roditelje ovih djevojčica da tuže državni dom za zbrinjavanje djece "25. maj“, Međuopštinski centar za socijalni rad i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

"U najboljem slučaju, odgovorna lica iz ovog doma su bili neodgovorni u odnosu na seksualno zlostavljanje koje se dešavalo tamo, a u najgorem slučaju, oni su bili saučesnici u djelu. Ove djevojčice i njihove porodice su izuzetno hrabre u naporima da izvedu pred sud odgovorne koji su dozvolili da se to dešava", izjavio je Đorđe Jovanović, predsjednik ECPR.

Prema informaciji ECPR, dvije trećine, ili 22 od ukupno 32 djece koji su štićenici Doma "25. maj“ su romskog etničkog porijekla, a dokazi o sistematskom seksualnom maltretiranju romske djece u toj instituciji upućuju na činjenicu da će se sva ova djeca, kako strahuju u ECPR, nalaziti u opasnosti sve dok vlasti nastave da ignorišu ono što se tamo dešava.

Komentari: 0

Novi komentar