Sastanak u Vili Gorica

Vujanović i Tači: Ratifikovati sporazum o državnoj granici

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Kosova Hašim Tači sastali su se u Podgorici u Vili Gorica u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine. Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. 
Objavljeno: 16. 02. 2018 - 10:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz kabineta predsjednika Vujanovića, zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz  ispunjavanje  obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije. Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma.

Komentari: 0

Novi komentar