Kosovski analitičar

TAHIRI: Nije dogovorena nikakva korekcija granica između Crne Gore i Kosova

Kosovski politički analitičar Ramuš Tahiri (Ramush Tahiri), izjavio je da tokom razgovora crnogorskih i kosovskih zvaničnika nije dogovoreno nikakvo korigovanje granica između dvije države.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Niti će iko dobiti, niti će neko izgubiti. Ne radi se nova granica, nego se stara obilježava”, kazao je on u intervju za Portal Analitika.

Kako je dodao, Crna Gora pokazala dobru volju prihvatanjem da Radna komisija radi na razmjeni teritorija ako to bude u interesu lokalnog stanovništva najviše u dužini 50 do 100 metara, s tim da na kraju razmjena bude metar za metar.

Istakao je i da će sve što je precizirano u tom smislu, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja tumačiti kao da je potvrda da je priznato da je granica loše određena na Čakoru i Kuli.

Podsjetimo, Predsjedništvo Skupštine Kosova je sinoć odlučilo da se u nedjelju 18. februara sa početkom u 18 časova održi redovna sjednica Skupštine o Predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Crnom Gorom o demarkaciji granične linije. 

tahiri3ANALITIKA: Ovih dana imali smo susrete na najvišem nivou kosovskih i crnogorskih zvaničnika. Premijer Duško Marković je bio u Prištini, kosovski predsjednik HašimTači u Podgoricu. Kako ocjenjujete rezultate tih posjeta?

TAHIRI: Posjeta premijera Markovića Prištini je dobra, jer se radi o dvije susjedne zemlje koje razvijaju odnose u raznim oblastima a jedna od tema je bila demarkacija granice, tim prije što će se taj posao raditi dvije godine.

Dobro je što su predsjednici Tači i Vujanović potpisali dokumet koji je izraz dobre volje da se sprovede Sporazum iz Beča o demarkaciji postignut uz prisustvo tadašnjeg ministra spoljnjih poslova Austrije, a danas premijera te zemlje Sebastijana Kurca.

ANALITIKA: Nakon jučerašnjih razgovora predsjednika Vujanovića i Tačija o demarkaciji otvoreno je pitanje da li dogovoreno korigovanje granica. Tim prije što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, napisao je na svom Fejsbuk profilu da je postignut sporazum s Crnom Gorom o korigovanju Sporazuma o demarkaciji. Gospodine Tahiri, kako Vi tumačite što je ustvari dogovoreno tokom intezivnih aktivnosti ova dva dana?

tahiri1TAHIRI: Neće doći do korekcije granice, jer nema potrebe. Niti je interes Crne Gore da uzima teriroriju Kosova, niti obratno - Kosova da dobije teritoriju Crne Gore.

To je obilježavanje granične linije po princiima Badinterove komisije što znači da je kao kriterijum uzeta administrativna granica tadašnje autonomne pokrajine Kosovo sa Republikom  Srbijom. Zna se na kojim principima će se raditi, a problem političkih partija je što to pitanje koriste za svoje ciljeve u borbi za vlast.

Radna komisija tokom obilježavanja graničnih prelaza će se usaglasiti, ako bude potrebno da se razmijeni teritorija bitna za lokalno stanovništvo za 50 do 100 metara sa jedne ili sa druge strane, shodno geografskom položaju i terenu, ali će na kraju razmjena biti metar za metar.

Niti će iko dobiti, niti će neko izgubit. Ne radi se nova granica, nego se stara obilježava.

ANALITIKA: Da li je to u skladu sa Sporazumom o demarkaciji iz Beča ili se ipak radi o nekim novim dogovorima?

TAHIRI: Nema ništa novo, jer su Vlade usvojile i crnogorska Skupština ratifikovala Sporazum i niko nema pravo da ga mijenja. Sporazum na Kosovu je Vlada usvojila i treba da ga ratifikuje Skupština. Problem je isključivo sa kosovske strane. Crnogorska strana je i ovog puta pokazala dobru volju – ratifikujete a mi ćemo prihvatiti bilo kakve korekcije koje se budu nametnule kao nužne tokom obilježavanja teritorije, ali samo shodno Sporazumu.

Takve korekcije rade sve zemlje koje se razgraničavaju. To je Crna Gora radila i sa BIH, Kosovo sa Makedonijom. Ponavljam, nije riječ ni o kakvoj novoj granici.

ANALITIKA: Nakon svega, da li smatrate da će kosovski parlamet ratifikovati Sporazum?

TAHIRI: Ne znamo da li će ovo proći, jer svako vuče na svoje stranu. Tači je rekao da je ovo samo izraz dobre volje i preciziranje Sporazuma iz Beča. Sve ovo će Alijansa za budućnost Kosova Haradinaja da tumači kao da je potvrda da je priznato da je granica loše određena na Čakoru i Kuli, ali mislimda premijer Haradinaj ne može u konačnom da bude protiv Sporazuma.

Komentari: 13

lolo

17. 02. 2018 - 01:06

Kad se oce sve se moze
CRNOGORAC

17. 02. 2018 - 02:46

NARAVNO DA NIJE DOGOVORENA NIKAKVA KOREKCIJA OKO GRANICE POSTO METOHIJA PRIPADA C.GORI PA VLADA TREBA DA POVEDE RACUNA O DRZAVNOJ GRANICI C.GORE A NE DA SLUSA KOSOVSKE NUBELOZE DA JE CRNA GORA U SLA NJIHOVU TERITORIJU NO NEKA SU SRETNI I SA OVON GRANICOM A NE DA TRAZE JOS.
Ispravka

17. 02. 2018 - 08:54

Metohija je pripadala cg dok je nije otela srbija.
Drekalo

17. 02. 2018 - 20:55

Ajmo sokolovi, vratite metohiju ako smete.
Ovaj covjek je u pravu

17. 02. 2018 - 07:29

Kad sam cio Ramusha kako govori mene se pritisak popeo na 200! Ne govori istinu i neka mu je na cast! Ovdje se radi bas o onome sto ovaj covjek kaze, ALI, gdje je nasa drzava da da izjavu i momentanlo razjasni o cemu se radi???? Pih!
Djovani

17. 02. 2018 - 17:03

Ako vam pritisak tako brzo raste, obrali ste bostan. Sta ce tek biti kada se uskoro i Vojvodina "otkaci" od zivog lesa iz Beograda,cije maslo je i sve ovo....
Hiperbola

18. 02. 2018 - 01:27

Siguran sam da znas sto je hiperbola tako da nema brige za moje zdravlje. A ako se Vojvodina otkaci od "zivog lesa" to nije moj problem.
!!MNE4EVER!!

04. 03. 2018 - 13:03

Okle znate da je doticna osoba Srbin ili Srpkinja, pa da ce ovoj osobi od razdvajanja Vojvodine skocit ponovo pritisak? Crnogorcu ili Crnogorki ne moze da skoci pritisak od nekog maloumnog zlocinca koji stavlja kandze na Crnogorskoj teritoriji?
R

17. 02. 2018 - 08:38

Ovo ji po onoj staroj i vuci siti i koze na broju.
МУФЉУЗИ,

17. 02. 2018 - 08:39

...и једни и други, крчме туђе границе. Нека им је Богом просто....
Ćalasan

17. 02. 2018 - 09:29

Sram te bilo Đukiću!
Vitomirica

17. 02. 2018 - 10:59

Vrati li ono sto si prodao?
Fika

17. 02. 2018 - 22:13

DJE BI ANDRIJA I PIPUN VOLJELI DA SE POMJERI GRANICA U CIJU KORIST ?????????
Novi komentar