Đurović smatra

Odluka Vijeća donijeta nakon nezapamćenog pritiska DPS-a

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici ukinulo je juče privremenu mjeru kojom je ovaj sud naložio da se Goran Đurović vrati u Savjet RTCG do okončanja sudskog postupka koji je pokrenuo nakon razrješenja sa funkcije.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vijeće je postupalo po prigovoru Skupštine Crne Gore koja je razriješila Đurovića, a u obrazloženju je, pored ostalog, navedeno da je nalog suda da se on vrati u Savjet pravno neodrživ.

Đurović je juče za Pobjedu kazao da je ovakva odluka Vijeća donijeta nakon „nezapamćenog političkog pritiska poslanika DPS-a koji danima osporavaju nadležnost suda u ocjeni zakonitosti pojedinačnih akata Skupštine“.

- Sud je i ovom odlukom potvrdio svoju nadležnost u odnosu na odluke Skupštine sa čime jedino ne mogu da se pomire poslanici DPS-a. Nakon izjave predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, da sud ne može ukidati političke odluke Skupštine, očigledno je da je nezakonito razrješenje članova Savjeta RTCG politička odluka DPS-a koju su poslanici ove partije sproveli u djelo – kazao je Đurović.

Istakao je kako je Đukanovićeva argumentacija „identična onoj koju danima ponavljaju poslanice i poslanici ove partije“.

- Jalovi primjer o tome kako bi sud mogao da vrati na posao premijera, nakon što ga Skupština smijeni, upravo je plasiran u svrhu ovih manipulacija, jer ni na koji način nije istovjetan sa slučajevima razrješenja članova Savjeta RTCG. Za razliku od smjene premijera, koja se u Skupštini može izglasati kao politička odluka, u skladu sa Ustavom, odluka Skupštine o razrješenju članova Savjeta RTCG nije smjela da bude politička jer Skupština, osim što donosi odluke na osnovu Ustava, donosi odluke i u postupcima povjerenim posebnim zakonima - smatra Đurović.

Nadležnost u preispitivanju upravo takvih, pojedinačnihpravnih akata, katagoričan je on, imaju sudovi, a Vijeće Osnovnog suda je to, kako je rekao, svojim rješenjem još jednom potvrdilo.

Foto: D. Mijatović

Komentari: 6

Glupost!

17. 02. 2018 - 07:32

U svakoj normalnoj drzavi, Ustavni sud je nadlezan da ocjenjuje da li se odluke parlamenta kose sa ustavom! Ne mogu da vjerujem da se u CG ovim glupostima nas sud mora jos uvijek baviti! P.S. Sudiju ili sudije Osnovog suda treba ZESTOKO kazniti da im bude jasno da ne smije da KRSE Ustav Crne Gore!
Sudija je neznaven

17. 02. 2018 - 09:10

Ili je zlonamjeran u svakom slučaju mora odgovarati za ovakve postupke....
Tesla

17. 02. 2018 - 11:43

Licno vidim 2 stvari: Prva, ocito nije jednoj grupi jasno ko je nadlezan za ovog gospodina i druga,pritisak vrse obje strane a to se lako vidi.Dovoljno je da vidite reakcije nvo, opozicije i pozicije.
danilo s.

18. 02. 2018 - 11:56

#1 - Rijetke su drzave (npr. USA) koje dozvoljavaju da visi (federalni) sud - moze da ponisti odluku Skupstine. U krajnjoj liniji takvu odluku (zapravo uputstvo) suda Kongres USA moze preinaciti mjenjajuci tekst zakona ili odluke. Ustavni Sud USA moze samo ocijnjivati da li je odluka Kongresa u skladu sa Ustavom. U UK to se izricito zabranjuje: Na pitanje da li odluka suda moze da ponisti odluku Parlamenta – odgovor je NE: “ Ne, ne moze! U UK., Vrhovni sud ne moze da ponisti odluku usvojenu u Parlamentu. Nije uloga suda da formulise odluke Parlamenta o administrativnim/javnim mjerama/politici, sud moze samo da interpretira zakone i da predlze izmjene u vec prihvacenoj praksi i precedurama - ako za to postoji opravdanje i potreba? I to samo na osnovu ustanovljenih procesa/metoda razmisljanja.”
danilo s.

18. 02. 2018 - 11:57

" Dakle, svaki student prava u UK vam moze potvrditi da je Parlament UK suveren. A to znaci da nijedan sud nema prava da ponisti odluku Parlamenta.“ Zasto to u nas ne znaju profesori Pravnog fakulteta. Aktivni i penzionisani. P.S. Doduse, ovo jeste kompleksno pitanje, posebno ako se zalazi u detalje a zaboravi ono glavno - da sva tri tijela: Skupstina, Vlada, i Sudstvo imaju suverenost na svojim podrucjima regulisanim Ustavom. Ako postoji sumnja u tu nadleznost (suverenost) to moze, na zahtjev, da preispituje Ustavni sud i da vrati Parlamentu na ponovno razmatranje .
Anonimus

19. 02. 2018 - 00:20

Samo ustavni sud preispituje odluke skupstine a u ovom slucaju niko sem skupstina ne moze vratiti djurovica i to samo ako ga ponovo izabere, sud nikako
Novi komentar