Jutarni piše

Hladan tuš Dodiku, policija mu razoružala ljude

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je posjetio Hrvatsku, a zagrebački “Jutarnji” navodi da je oko te posjete bilo dosta problema.

Objavljeno: 17. 02. 2018 - 11:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navode, Dodik je želio da u Hrvatskoj ima državnički tretman, a na kraju je “uslijedio hladan tuš”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za “Jutarnji” kažu da Dodika u Hrvatskoj ne smatraju državnim zvaničnikom koji bi imao status zaštićene osobe, pa njegovom obezbjeđenju nije bio dopušten ulaz u zemlju sa naoružanjem, niti je dobio pratnju hrvatske policije.

Ambasada BiH u Zagrebu obratila se 12. januara hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova uz obavještenje da Dodik planira da 13. januara dođe u Hrvatsku.

Ideja je bila da Dodik posjeti Gornjokarlovačku eparhiju kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti slavu Sv. Trifuna.

Iz ambasade su naveli da Dodik namjerava da u Hrvatsku uđe na graničnom prelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP i zatraži da mu hrvatska policija dodijeli pratnju dok je na teritoriji Hrvatske, ističu iz MUP-a.

Međutim, Dodik je dobio odgovor da ljudi iz njegove pratnje mogu ući u Hrvatsku isključivo kao civili, tj. bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće obezbjeđivati jer nema status zaštićene osobe.

“Jutarnji” podsjeća da je Dodik u Hrvatsku došao u srijedu, a navode i da je posjeta bila “potpuno nenajavljena hrvatskoj javnosti, čak i krugovima iz reda srpske manjine”.

Dodik je novinarima koji su s njim došli iz Banjaluke rekao da je Karlovac došao da podrži SPC i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim.

Lider RS je u srijedu nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima.

Zagrebački portal tu navodi da je Gerasim “za razliku od hrvatskih vlasti Dodika tretirao kao zvaničnika, pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista naglasivši da je ona namijenjena državnicima”.

Iz Eparhije gornjokarlovačke navode da je Dodikova posjeta bila privatna i nezvanična, zbog čega nisu obavijestili javnost.

Komentari: 3

Bata Cuce

17. 02. 2018 - 12:53

Tako treba. Iz Bosne bi ispalo na stotine tobož državnika.
Aco

17. 02. 2018 - 13:19

Seoski kabadahija tretiran kako i treba. A po vilajetu moze kako hoce, sa sve naorizanim buzdovanima.
Guest_16858

17. 02. 2018 - 13:35

A KAKO MU UDARISE NA EGO . HA , HA
Novi komentar