Pogled iz Beograda

Kako ministar Vulin zavađa Crnu Goru i Srbiju

Prije neki dan ministar odbrane u Vladi Republike Srbije gospodin Vulin, na Okruglom stolu o Kosovu i Metohiji, sa arogantnim autoritetomministra vojnog, saopšti, da je privilegija za okolne države da na njihovim prostorima žive Srbi i da,  za Srbiju, to nije samo nacionalno već i teritorijalno pitanje. Takav stav ministra sile valja tumačiti u  kontekstu geo-političke dinamike na Balkanu i najnovijih aktivnosti Vlade Srbije o zaštiti Srba u regionu.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Mihailo Terzić

Pokušao je Vulin da „odbrani“ svoju funkciju od izrečenog stava, ogradom, da je to samo njegovo lično mišljenje,iako je svjestan , da bez funkcije, njegov stav  bi ostao na nivou kafanske rasprave.

Civilizacijsko i građansko razumijevanje prava bilo kojih manjinskih kolektiviteta u bilo kojoj državi, svejedno da li je u susjednoj  ili nije, ne može biti ni „privilegija „ niti hendikep. Građanska prava su univerzalna i u sebi akumuliraju sva posebna prava i pojedinaca i kolektiviteta. I vjerska i nacionalna i etnička...Manjine nude samo bogatstvorazličitosti međusobno uvažavanih i poštovanih.

0208vulinNema nacionalno "čistih" država: U Evropi skoro da i nema nacionalno čistih država gdje bi se granice države poklapale sa granicama većinske nacije. I to,samo po sebi, ne predstavlja remetilački faktor, niti posebnu privilegiju, za međusobne odnose država.

Nacionalni manjinski kolektiviteti građana postaju „privilegija“ ili „hendikep“samo kada postanu instrument za ostavrenje ideoloških i političkih ciljeva jedne ili druge države. Svejedno ili države matice ili domicilne države. Samo onda, kada manjine postanu predmet političke manipulacije ili sredstvo za ostvarenje hegemonističkih ciljeva ili teritorijalnih pretenzija, tada  njihova idila slobodnih građana prestaje oni  postaju remetilački činilac u konkretnom socijalnom ambijentu.

Srbi u Crnoj Gori i Crnogorci objektivno nemaju razloga da budu opterećeni ni „privilegijama „ ni „hendikepom“ razlika, ukoliko zanemarimo tzv. „tragizam malih razlika“.

No, male razlike mogu da postanu“ privilegija“ samo za Velikosrpski ideološki projekat hegemonije nad teritorijama na kojima živi nacionalna manjina Srba. Samo u tom slučaju, kada mirni građani manjine postanu političko sredstvo ideoloških ciljeva oni postaju „privilegija“ te ideologije a istovremeno i remetilački faktor za državu u kojoj žive.

Vulin je, šatro, zaboravio da pozove pripadnike Srba u susjednim državama da budu, u okviru ustavnog poretka država u kojima žive i ostvaruju svoja manjinska prava, njihovi lojalni građani. Očigleno, on očekuje da se Srbi u susjednim državama ponašaju u skladu sa dugoročnim ideološkim i destruktivnim projektima Srbije.

Takva politika generira stalne konflikte i sukobe u regionu, na štetu svih nacija, vjera i država.

Remetilački faktor: Konkretno, lideri DF u CG pokušavaju srpski manjinski nacionalni korpus pretvorili u remetilački faktor za državu Crnu Goru. Svakodnevnim antidržavnim djelovanjem za interese projekta Velikog Zla, opredijelili su se za ulogu Mefista u socio-političkom ambijentu.

Vulin je zamijenio teze, ne slučajno. Isto čini i ministar Dačić kada Crnogorce doživljava samo kao geografski entitet bez nacionalnog identiteta. Političkim izjavama  oba, veoma značajna Ministra u Vladi Srbije, kontaminira se nominalno miriteljska politika, koju propagira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

Za analitičare ostaje dilema, da li je u  globalnom pakovanju državne politike Srbije namjerno ugrađena konstrukcijska greška, ili se radi o neodgovornom političkom šarlatanstvu ministara na veoma važnim funkcijama u vladi Srbije.  

Čini se da  primjedba, iz najviših svjetskih centara moći,o spoljnopolitičkoj politici Srbije na „dvije stolice“, ima jake argumente. Takva politička dvoličnost je najočitija na prostorima CG i regiona jer, baš tu  iskazuje svu svoju destruktivnu razornost i štetnost.

Utisak je, da je globalna vanjska politika republike Srbije upakovana u šuškave primamljive celofane, napunjene kontaminiranim agresivnim sadržajem.

Namijenjenim za zaštitu „nacionalne geografije Srba“ u regionu zapadnog Balkana.

Komentari: 26

Goran

17. 02. 2018 - 13:43

Vulon prvo da kaze odakle mu 250000 eur za kupovinu stana, lako ce on za ostalo .!
Kanada -Ontario

17. 02. 2018 - 16:49

Novac od 250.000 eura, koji je bio predvidjen za javnu rasvjetu sjevernog dijela kosovske Mitrovice uzeo je "patriota" Vulin za kupovinu stana velicine fudbalskog igralista u centru Beograda. Isti novac je doniran od strane "mrske im" Njemacke. I ne postoji nikakva tetka iz Kanade jer i tamo je to velika cifra za normalne ljude.
Bell ami

18. 02. 2018 - 09:42

Izgleda da je u Srbiji najisplativije biti "srbin po profesiji" poput Vulina,Dacica ... i sl rodoljuba. Cuvajuci svoje pozicije i kriminalno ponasanje ovi ce citavo vrijeme trubiti kako su ugrozeni tkz srbi i Crnoj Gori,Kosovu,Bosni .... Ustvari svi su ugrozeni upravo od ovakvih.
Drugo poluvreme 90 -tih ?!

17. 02. 2018 - 17:40

Vulin... ministar vojni, koji nikad nije sluzio vojsku jer je proglasen nespodobnim za to. Pajac koji se sepuri u raznim uniformama posebno sijenim samo ta njega. Kompleksas i kriminalac. Bivsi julovac i gradjanin sveta a sada okoreli velikosrbin i proruski orijentisan klerofasista koji prijeti susjednim zemljama vrlo, vrlo opasnim izjavama, kao sto je ova. Da li to radu iz svihe gluposti, neznanja i nesposobnosti... ili veoma smisljeno i ciljano sprovodi "necije" direktive ,planove,naredjenja ?! Cinjenica da se Srbija ponovo naoruzava, dobija na poklon od Rusije borbene avione, helikoptere, tesku, dalekometnu artiljeriju, rakete i raketne sisteme. Naoruzava se i Dodikova policija, osnivaju ruske baze, paravojne formacije sastavljene od najgorih kriminalaca i zlocinaca. Zvuci poznato onima koji su prezivjeli 90 - te ? Rusi opet guraju Srbiju u ratove i sukobe na Balkanu da bi onda "gasili pozar" i pregovarali sa Zapadom radi svojih interesa, skidanja sankcija i priznanja Krima.
CG

17. 02. 2018 - 13:48

Od Pašića do Vučića, od Karađorđevića do Bećkovića, od Sarajlije do Šešelja, od Dačića do Vulina... svi jedno isto misle o Crnoj Gori. Đinđić nije mislio kao oni pa ga brže bolje ubiše. A što se ministra vojnog Srbije tiče tu je suvišan svaki komentar. Černički piončić koji je umislio da je mnogo važan. Obično srpsko s.eće!
Janica Matova Beograd

17. 02. 2018 - 18:34

@CG. Ko to kaže da Đinđić nije mislio kao i oni kada je u pitanju Crna Gora.Mislio je još mnogo gore nego oni i sa većim prezirom i cinizmom se izražavao kada je u pitanju crnogorski narod.Zagovarao je zajedničku državu gdje će Crnogorci imati učešća u vlasti pet posto n a prema devedeset pet posto .Kriterijum je odredio valjda prema veličini dva naroda.U vrijeme Demokratske stranke specijalni rat protiv Crne Gore dostiže kulminaciju sa mnogo sofisticiranijim metodama nego danas. Ne postoji Srbin koji sa poštovanjem gleda na Crnu Goru.Ali oni su manje važni nego je nama "kuku"od domaćeg smeća!
Opasni ciljevi

17. 02. 2018 - 13:54

Vulin, Dacic, SPC i većina “intelektualaca” i gradjana Srbije imaju “bolestan” virus u glavi koji stvara uobrazilje o “posebnosti” Srbije i Srba i njihovim nadljudskim osobinama i vrijednostima. Od Kosovske bitke naovamo sve bitke su izgubili, ali i dalje srljaju pišući deklaracije i slične projekcije, kojim stvaraju nove nebulozne, ali vrlo opasne, ciljeve.
Mišo

17. 02. 2018 - 13:58

Pošto je gospodin Vulin bio istaknuti predstavnik Miloševićevog režima, desna ruka Mirjane Marković, jasno je, bez imalo dileme, da su i srpski komunisti i srpski socijalisti u stvari bili samo prikriveni četnici. Ovo je, posle Dačića, drugi put u mesec dana da visoki državni funkcioner iz Beograda komšiluku preti ratom.
Guest_45988

17. 02. 2018 - 14:09

VELIKO ZLO U CG DJELUJE PREKO SPC
Mirka

17. 02. 2018 - 15:27

Ma, sta to velis ???
Zoran beograd

17. 02. 2018 - 14:37

Šta drugo očekivati od najboljeg djaka mire marković.
Baja P.

17. 02. 2018 - 14:38

Mali mrav iz Kanada.
Džoma Diploma

17. 02. 2018 - 14:45

Ośećate li neodoljivi miris ruskih dolara!? Ovom srbinu s dna kace on djeluje kao opijat...
Bel ami

17. 02. 2018 - 14:51

Vulin, Dacic i ostali slicni veliko/srpski "rodoljubi" pokazuju da su u pravu oni koji kazu da su srbi remetillacki faktor u bilo koko drzavi van Srbije da se nalaze. Sa ovakvim ponasanjem uskoro ce im svi oni doci u Srbiji i da budu svi Vulini,Dacici ....i sl na okupu.
Wikiliks,Vrbas

17. 02. 2018 - 14:52

Vulin je prvenstveno posvađan sam sa sobom.Neka junak uključi one propelere na glavu i odleti na Kosovo pa da drži predavanja o teritorijalnim pitanjima.
Савле

17. 02. 2018 - 15:44

"Генијални" ботови већ раде свој поса' !
Kod "Boba"

17. 02. 2018 - 20:05

Odgovara ti baš on, zar ne? Za tebe kao "srbina prečanina" su svi naši śeverni suśedi otjeletvorenja St Save, perhaps? Brani po svaku cijenu bilo koga od njih svetosavac. Ne daj na svoje posrbico, gori od....
golden gate

17. 02. 2018 - 16:50

Kada ministar u Velikoj Vladi Srbije ,daje izjave, a predsjednik te Vlade suti,onda treba da bude jasna I politika koju void predsjednik Vucic..Jedina razlika izmedju Dacice,Vulica I Vucica je ta stoe se Vucic pravi englezom.
CRNOGORSKI 007

17. 02. 2018 - 17:53

STA SE CUDITE ,SVI SU ONI IZ 90 G ,ONI KOJI SU USRECILI SRBIJU I REGION NAOKOLO.VUK DLAKU MENJA ,ALI CUD NIKAKO.GARANTUJEM DA CE ONI PONOVO BITI PROBLEM REGIONA,VEC RADE NA TOME.
Martin

17. 02. 2018 - 19:00

Mi smo Dukljani ...a sto zboris ti u srbiju to je kukavicluk..dodji i reci meni u lice....vulinu
čehotinski pirati

17. 02. 2018 - 22:52

Vulin obicni blefer, Srbija nece ratovati niti je spremna za to.Srbija je iskoristila nekada JNA I to je pročitana proslost.Kada bi Rusi ratovali za srbe mozda bi poceli ratove.Znači mirno treba spavati sto se tice Vulinovih blefova.
ROVCANIN

18. 02. 2018 - 00:09

Pas laje ,vjetar nosi.
To sto govori Vulin misli Vuči

18. 02. 2018 - 08:20

Jer ovaj bez njegovog znanja nebi smio p..... A nesto ovako reci. Znaci Srbija jednako misli a Crnoj Gori i Crnogorcima bilo pozicija bilo opozicija sve dok CG ne kaze stop....i zatrazi izvinjenje zbog okupacije i zločina koji je Srbija i srpska vojska učinila 1918.g.
Ćalasan

18. 02. 2018 - 09:34

Zapravo tako. Bojim se da ne dođe dan kada će nam prestavnici politike koja sada prisvaja i falsifikuje identitetske i državotvorne vrijednosti Crnogoraca i CG,reći pa mi smo vam to odavno rekli a VI NIJESTE REAGOVALI-ZNAČI SLAŽETE SE!? Zvanična politika države mora da reaguje na vrijeme i argumentovano. To državas CG ne čini i prećutno se slaže sa anticrnogorskom politikom?
Guest_61540

18. 02. 2018 - 08:44

IZJAVA JE U SKLADU SA MIROOLJUBIVOM POLITIKOM VUCICAA
danilo s.

18. 02. 2018 - 12:07

"Kad se olos ovenca mitom, ocekujte neki pokolj ili, jos gore, novu religiju" (E. Sioran, Silogizmi gorcine). Nema slucajnosti. Niti, navodno, “licnih” izjava srbijanskih politicara i popova SPC. Radi se o obnovljenoj klero-nacistickoj ideologiji “krvi i tla” – za sada (polu)tajnoj. Citajte komentare o CG u medijima. Ogromna vecina komentara prosto kipti od mrznje i prezira prema CG - i Crnogorcima. Srbi nijesu nikakav “posebni narod” - sa posebnim pravima. “Nebeski narod” je sve samo ne to. Njihova ideologija dolazi iz podzemlja – iz najdubljih krugova Pakla? Zato nasa vlada grijesi sto zbog “dobrih odnosa sa Srbijom” (citaj Vucicem) nastavlja sa “nojevskom politikom”. Ne treba se svadjati, samo uporno skretati paznju EU i NATO na dvostruki moral i podmuklu anti-CG politiku Srbije. I traziti da oni intervenisu. I da osujete ovaj pakleni plan da se Balkan ponovo zavije u plamen ratova.
Novi komentar