ITALIJA, ITALIJANIMA uzvikivali demonstranti

U sukobu sa policijom povrijeđeno sedam osoba

Italijanska policija sukobila se sa stotinama antifašističkih demonstranata u Bolonji, pri čemu je povrijeđeno sedam osoba, prenosi AP.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je novinska agencija Ansa izvijestila, u tim neredima povrijeđeno je šest demonstranata i jedan policajac, a do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da onemoguće održavanje planiranog mitinga šefa neofašističke italijanske partije Nova snaga Roberta Fiorea, javlja AP.

Kako AP navodi, policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i pendreke u sukobu sa demonstrantima koji su pokušali da probiju kordone i dođu do trga na kojem je bio zakazan miting tvrdokorne desničarske partije u tradicionalno ljevičarskom gradu Bolonji.

Lider Nove snage poslije nekog vremena se obratio maloj grupi pristalica koja je nosila plakate sa natpsima "Italija Italijanima", a za koju je Ansa procijenila da se sastojala od nekoliko desetina ljudi.

Protesti koje su organizovale trgovinske unije i društveni aktivisti, događaju se usred strahova od oživljavanja neofašističkih osećanja uoči nacionalnih izbora u Italiji zakazanih za 4. mart, podsjeća agencija.

Među demonstrantima lijevog krila se našao i bivši ministar italijanske vlade Pjer Luiđi Bersani.

- Već smo mnogo puta vidjeli kako da reagujemo na fašističke regrutacije i teroristički fenomen. Uvijek smo to radili izlazeći na ulice i radeći to zajedno. Još uvijek je to način - rekao je Bersani.

 

Komentari: 1

cetinje

20. 02. 2018 - 08:02

bravo za bolonju
Novi komentar