Na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji

Darmanović u Minhenu: Integracije garant stabilnosti i Zapadnog Balkana.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvuje u radu Minhenske bezbjednosne konferencije, najvećeg i najprestižnijeg medjunarodnog foruma iz oblasti bezbjednosti u čijem su fokusu ove godine politički i sigunosni izazovi sa kojima se Evropa i svijet suočavaju: očuvanje postojećeg međunarodnog poretka, borba protiv terorizma i radikalizma, jačanje sajber – bezbjednosti, odvraćanje hibridnih napada i sprečavanje proliferacije nuklearnog naoružanja.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 19:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije Darmanović imao je niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Španije, Alfonsom Mariom Dastisom, sagovornici su ukazali na značaj otvaranja Ambasade Crne Gore u Madridu koje će, kako su ocijenili, dodatno uticati najačanje sveukupne saradnje i dinamiziranje političkih i radnih kontakata.

Darmanović je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Danske Andersom Samuelsenom. Tom prilikom, istakao je da Crna Gora ostaje snažno posvećena reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala prva sljedeća članica EU.

Samuelsen je pohvalio napredak naše države i uputio podršku primjeni principa „regate“ u politici proširenja EU.

Crnogorski šef diplomatijie razgovarao je u Minhenu sa Miroslavom Lajčakom, predsjednikom Generalne Skupštine UN.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Evropi, sa posebnim akcentom na izazove sa kojima se suočava naš region. Na sastanku je zaključeno da su integracije najbolji garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

U kratkom susretu sa ministrom vanjskih poslova SR Njemačke Zigmarom Gabrielom, Darmanović je upoznao sagovornika sa pozicijom Crne Gore u kontekstu aktuelnih političkih i bezbjednosnih kretanja u regionu. Gabriel je pohvalio dosadašnji evropski napredak Crne Gore i napore koje nasa drzava ulaže u očuvanju i unapređenju dobrosusjedskih odnosa regiona.

U razgovoru sa Tomasom Gremingerom, generalnim sekretarom OEBS-a, Darmanović je istakao značaj podrške OEBS-a crnogorskim reformskim procesima. Naglasio je spremnost Crne Gore da nastavi i intenzivira reformske napore, kako bi pregovarački proces sa EU što prije bio uspješno završen.

Generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger, pohvalio je konstruktivnu ulogu koju Crna Gora ima u regionu, istakavši da je u OEBS-u prepoznata kao dobar primjer koji bi trebalo da slijede druge države.

Ovogodišnja Minhenska bezbjednosna konferencija je prva na kojoj Crna Gora učestvuje u kapacitetu članice NATO-a.

 

Komentari: 0

Novi komentar