Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske,Marija Burić Pejčinović

Hrvatska ministarka: Granične sporove najbolje rješavati na sudu

Granične sporove među zemljama Jugoistočne Evrope, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu, nego arbitraži, rekla je danas u Minhenu ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Marija Burić Pejčinović.
Objavljeno: 17. 02. 2018 - 20:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima, podsjeća agencija Hina.

O tome je na godšinjoj međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti danas govorio i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakavši da će, zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana morati da riješe svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.

Miistarka Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska, koja ima "neriješenu granicu" sa Srbijom i BiH, želi da te probleme riješi nezavisno od procesu pristupanja tih dviju država Uniji.

"Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, po našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalne sudove - Međunarodni sud u Hagu i Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu", izjavila je ministarka novinarima u Minhenu.

"Stalni sudovi imaju više iskustva, i možemo biti sigurni da će obje strane moći da prihvate tako donijete odluke", dodala je ona.

Pošto o granicu nijesu uspjeli da se dogovore pregovorima, Zagreb i Ljubljana su se obratili arbitražnom sudu u Hagu koji je većinu spornog Piranskog zaliva dodijelio Sloveniji.

Slovenija želi da sprovede tu odluku, no Hrvatska je ne prihvata jer su slovenački zvaničnici "kompromitovali" arbitražni postupak, te Zagreb nudi nastavak pregovora.

Šefica hrvatske diplomatije smatra da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina, nijesu dobar primjer ostalim zemljama, ali ističe da je Zagreb "spreman da ih dovrši" i da je "rješenje vrlo blizu".

"Ali, treba biti otvoren s obje strane. To je bilateralno pitanje koje se može riješiti samo ako su obje strane zainteresovane", rekla je Pejčinović Burić.

 

Komentari: 4

Pripravnik

18. 02. 2018 - 09:00

Sud gleda formalne aspekte i zato Htvatskoj odgovara, dok arbitraza uzima u obzir i druge elemente pravicnosti koji su pogodovali Sloveniji. Hrvati su u pravu da su Slovenci petljali sa nekim sudijama arbitraze ali ti sudije su smijenjeni i nekompromitovani su sproveli postupak ali Hrvati koriste sta je bilo da nebi priznali odluku odnosno sada oni ne priznaju citav sud , pa po njihovoj logici treba ga raspustiti, ukinuti. Ali kako bi mi prosli u ovoj prici, sud ili arbitraza. Vjerovatno ni jedno ni drugo. Obije strane ce se sloziti da je privremeno rjesenje godinama pokazalo da dobro funkcionise i prerasti ce u trajno. Vjerovatno bi i sud i arbitraza isto uradili.
Vladica

18. 02. 2018 - 13:12

Evo za vas ne vazi ni ovsj u Hagu oko Piranskog zaliva pa sto da se radi. Najbolji je posten sporazum.
Ilirikum

18. 02. 2018 - 13:14

Hrvatska ima granične sporove sa svim susjedima osim Mađarske!! Uz neskriveno veličanje ustaštva i u samoj vlasti to govori da je tamo nešto mnogo trulo. Gospođa nije pominjala CG i prevlaku, moguće jer žele celu boku u paketu?!
-

18. 02. 2018 - 15:53

Celu Boku ;-) ? Misliš valjda cijelu, Srbine
Novi komentar