Prvi dan trodnevnog skupa u Briselu

Stanišić na sastanku Odbora Parlamentarne skupštine NATO-a

Član stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić učestvuje u radu Zajedničkog sastanka Odbora za odbranu i bezbjednost, Odbora za ekonomiju i bezbjednost, Političkog odbora i funkcionera Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti i Odbora za nauku i tehnologiju Parlamentarne skupštine NATO-a, 19-21. februara 2018. godine u Briselu.
Objavljeno: 19. 02. 2018 - 20:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvog dana susreta predstavnik Delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO Obrad Mišo Stanišić sa ambasadorkom Draganom Radulović, stalnom predstavnicom  u Stalnoj misiji Crne Gore u NATO, učestvovao je u radu sastanka sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu.

U svom obraćanju učesnicima sastanka kojim je predsjedavao Jans Stoltenberg, generalni sekretar NATO, Stanišić je nakon pozdravne riječi istakao posebno zadovoljstvo na prisustvu skupu u svojstvu predstavnika države koja u cjelosti podržava ciljeve NATO, i po prvi put, punopravno učestvuje u radu ovog sastanka.U kontekstu iznijetog, istakao je da Crna Gora u potpunosti podržava viziju i prioritete koje je u svom izlaganju iznio generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg i iskazao punu spremnost i predanost za nastavkom preduzimanja aktivnosti u tom pravcu, a sve u cilju podizanja kapaciteta NATO-a, pružanja odgovora na bezbjednosne izazove i osiguranja bezbjednog ambijenta za građane.

U nastavku izlaganja, Stanišić je podržao stav da samit u Briselu, u julu tekuće godine, predstavlja priliku za jačanje i produbljivanje saradnje među državama članicama NATO, istakao važnost iste uz napomenu da samo združena akcija država članica može značajno doprinijeti pružanju najboljih, zajedničkih rezultata Alijanse u budućnosti.

Tom prilikom, prepoznajući značaj zemalja aspiranata na planu jačanja bezbjednosnog ambijenta u svijetu, Obrad Mišo Stanišić je iskazao punu podršku nastavku djelovanja ovih država u dobrom pravcu, i s tim u vezi iznio interesovanje na koji način će ovo pitanje biti prepoznato na prestojećem samitu u Briselu te da li se, ovim povodom, planira poseban sastanak sa zemljama aspirantima u NATO.

Tokom susreta sa stalnim predstavnicima u Sjevernoatlantskom savjetu kojem su prisustvovali članovi Biroa, Stalnog komiteta, predsjedavajući komitetima i članovi delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade razmotrena su aktuelna pitanja iz predmetne oblasti.

Uslijedila je prva sesija skupa kojom je predsjedavao predsjednik Političkog odbora Ojars Eriks Kalnins iz Letonije, a riječima dobrodošlice učesnicima se, ovom prilikom, obratio Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli iz Italije. Uslijedile su prezentacije ambasadora Alejandro Alvargonzáleza, pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i bezbjednosnu politiku u NATO, na temu: „NATO prije samita u Briselu“, a potom ambasadora Arndt Freytag von Loringhovena, pomoćnika generalnog sekretara za obavještajne poslove i bezbjednost u NATO, na temu: „Hvatanje u koštac sa izazovom terorizma - uloga NATO“.

Komentari: 2

Dal' je moguce...

19. 02. 2018 - 21:52

Kuku meni za mnom i ni za kim vise
Guest_20107

20. 02. 2018 - 08:27

SIFRA MOS
Novi komentar