Bogdanović: Potrebna edukacija kadrova

Moguće izmještanje Uprave za zaštitu kulturnih dobara iz Ministarstva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastasija Miranović najavili su mogućnost izdvajanja Uprave iz sastava Ministarstva kulture, s obzirom na to da se u dosadasnjem radu Uprave pokazala potreba za samostalnim djelovanjem i odlučivanjem. Sagovornici su se saglasili da je neophodno razmotriti ovo pitanje i u narednom periodu definisati najbolji model za rad i funkcionisanje ovog organa.
Objavljeno: 21. 02. 2018 - 18:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar Bogdanović i direktorica Miranović razgovarali su o potrebi dodatnog unapređenja i edukacije kadrova u ovoj oblasti. Ovo je na sastanku istaknuto kao jedno od najznačajnijih pitanja, zbog čega je Uprava u proteklom periodu imala poteškoće u realizaciji svojih aktivnosti.

Ministar Bogdanović je istakao važnost i značaj Uprave u sistemu zaštite kulturnih dobara, i naglasio da je od izuzetne važnosti da radimo na jačanju njenih kadrovskih i stručnih kapaciteta.

Na sastanku je bilo rijeci o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kuturnih dobara koje su planirane za III kvartal ove godine. Ministar je pozvao predstavnike Uprave da učešćem u radnoj grupi za izradu Zakona ukažu na sve nedostatke i probleme postojećeg zakonskog rjesenja, koji su prepoznati u dosadašnjoj praksi.

Razgovarano je o implementaciji novog Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, kao i procesu izrade procjene uticaja na baštinu za pojedinačne lokalitete i projekte, koje će koordinirati Uprava.

Sagovornici su istakli potrebu što hitnije finalizacije aktivnosti na izradi GIS platforme za nepokretna kulturna dobra Crne Gore, čiji je softver izradio Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

Ministar je istakao i da je u planu izmjena i dopuna Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Ministarstva kulture, čime se stvara mogućnost za poboljšanje i unapteđenje unutrašnje strukture Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u skladu sa potrebama koje nameće ova oblast, navodi se u saopštenju.

bogdanovic-zavod-za-zastitu-kulturnih-dobara

Komentari: 7

Ogledi

21. 02. 2018 - 22:01

Dođe Đaga, pa rasturi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na Upravu za zaštitu kulturnih dobara i Centar za konzervaciju i arheologiju. Nakon toga Đaga i Ljesarka Upravu situiraju u Ministarstvo kulture. Sada dođe Bogdanović i sa Anastazijom izvode novi eksperiment. Uprava van iz Ministarstva Kulture. A savjetuje ih Dajković, za kojega je krst sa Sahat kule - gvozdeni element. Sve stručnjak do stručnjaka. I onda se čudimo što se daešava sa kulturnom baštinom. Bog nam u pomoć.
lolo

22. 02. 2018 - 00:25

Ovo sto se desavalo u muzej je bruka i nema veze sa ovima sto si ih naveo. Dasu jace krenuli u sredjivanje situacuje bili bi optuzeni da zavode strahovladu, ka sve kod nas sto se izkarikira i iskrivi na racun politike. Bruka je da se otimalo od zajednickoga kulturnoga dobra kako je ko koga zna u muzej. A sto se tice krsta na sahat kulu mogli su ga ranit u kakvi lokalni muzej, odradio je svoje i danas je ruglo ustvari.
@lolo

22. 02. 2018 - 09:14

Lolo bekrijo. Nijesi ovo baš najbolje shvatio. Kako nema veze Đaga, Ljesarka i Pavle Pejović. Šest i više godina oni su drmali kulturom i Muzejom. Čitaš li ti što, ili samo naslove?
neregistrovan

22. 02. 2018 - 12:58

Nije lijepo da zaboravljamo dragu nam i dobru Ružicu Ivanović. Pravnica sa višegodišnjim iskustvom. Pomogla je dostini. Omogućila Lidiji Ljesar da urniše Upravu.
@ ogledi

22. 02. 2018 - 13:45

Savjetuje ih Dajković koji je na mjesto Direktora Direktorata došao kao pulen Lidije Ljesar, nakon loše odrađenog pripravničkog staža u Prestonici, bez znanja i iskustva.
...

22. 02. 2018 - 00:27

Je li vrijeme da se ponešto u praksi uradi? Animirajte stručnjake pa na posao!
vrijeme je

22. 02. 2018 - 13:57

Prestanite da rastjerujete stručnjake pa na posao.
Novi komentar