Lavrov: Primirje da se ne odnosi na teroriste

Rusija je spremna da razmotri rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o primirju u Siriji, ali prekid vatre ni u kom slučaju ne treba da se odnosi na terorističke organizacije, poručio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.
Objavljeno: 22. 02. 2018 - 23:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je danas u Beogradu, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je teško biti protiv poziva na primirje, pošto ono otvara mogućnost da se pomogne civilima.

Lavrov je, međutim, naglasio da prekid vatre nikako ne treba da se odnosi na akcije protiv Islamske države, Nusra front i grupe koje saraduju sa njima i sistematski granatiraju Damask, prenosi Tanjug.

On je podsjetio da je Moskva predlagala Nusra frontu da napusti Istočnu Gutu u Siriji, ali da su oni to odbili.

Lavrov smatra da je cilj rezolucije o primirju u Siriji da se vlast u Damasku optuži za sve što se događa, kako bi prošao "plan B" - smjena aktuelne vlasti, što bi bilo, kako navodi, kršenje rezolucije 2254 SB UN koja predviđa da "sami Sirijci odlučuju o svojoj sudbini".

"Ako naši argumenti opet budu ignorisani, nemamo drugog izbora osim da mislimo da je cilj autora ove inicijative da se okrenu strelice na Damask i ograde terorističke grupe", rekao je Lavrov.

Komentari: 0

Novi komentar