Burne reakcije na izjavu izvršnog direktora NLB da je Crna Gora gora od Burkine Faso

CBCG najavila pokretanje procedure za smjenu Klajndensta

– Centralna banka će biti prinuđena da pokrene proceduru oduzimanja odobrenja za izvršnog direkrora NLB Roberta Klajndensta, ukoliko odbor direktora banke, u najkraćem roku, ne preuzme odgovarajuće mjere, saopšteno je juče iz Centralne banke nakon sastanka guvernera dr Radoja Žugića sa glavnim izvršnim direktorom NLB Martinom Leberleom.
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Žugić je na sastanak pozvao Leberlea povodom neprimjerene izjave Klajndensta, koji je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba prekjuče kazao da je Crna Gora gora od Burkine Faso. Nedugo nakon sastanka Klajndenst je obavijestio rukovodstvo Slovenačkog poslovnog kluba da podnosi ostavku, naglašavajući da nije iznosio stav kompanije, nego lični. Leberle se juče izvinio guverneru u lično i ime grupe NLB, osuđujući postupak Klajndensta.

- Istakao je da Klajndenstova izjava, ni u kom slučaju, ne održava stavove grupacije i iznio uvjeravanja da menadžment NLB ima izuzetno pozitivno mišljenje o Crnoj Gori - navodi se u saopštenju uz pojašnjenje da je Žugić zahvalio Leberleu na izvinjenju. I iz NLB Podgorica su se ogradili od izjave izvršnog direkrora Klajndensta u izjavi poslatoj Pobjedi i istakli da se NLB Podgorica i NLB grupa u potpunosti distanciraju od Klajndenstove izjave.

- Upućujemo duboko izvinjenje svim građanima i građankama Crne Gore, a posebno svim članovima Slovenačkog poslovnog kluba iz Crne Gore, koji svojim poslovanjem svakodnevno doprinose unapređenju tradicionalno odličnih odnosa između poslovnih subjekata država Crne Gore i Slovenije - navedeno je u saopštenju.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 6

Nick

23. 02. 2018 - 07:43

Čovjek samo rekao istinu, ali ne zna da mi istinu odje ne volimo
Hrk

23. 02. 2018 - 08:15

Znaci problem je sto je covjek to rekao a nije problem da se utvrdi je li to istina ili nije?!
Mila K

23. 02. 2018 - 09:54

CB CG daje "fit and proper" saglasnost i takva saglasnost se odnosi na strogo tehnokratske formalne odredbe poznavanja bankarskog posla. CB CG nije posao da se svadja sa privatnim stavovima izvrsnih direktora. Ali, posto je u pitanju direktor koji je medju rijetkim ino-bankarima bio bar za zeru kvalitetniji od armije uvezenih "jajara" onda guverner mora da dokaze da je njegova moc da drzi bankare kao poslusno stado sada na dnevnom redu a ne saglasnost CB CG-a. I zasto bismo se uvrijedili da smo Burkina Faso? Zemlja u razvoju, kao i mi, sa svim prednostima i slabostima koje pripadaju zemljama u razvoju. Zasto se stalno ove africke komparacije uzimaju kao uvreda? A po korupciji smo sigurno gori od mnogihg africkih zemalja sta god onaj jucerasnji TI izvjestaj pisao o percepciji koju smo do juce osporavali. Njihov index socijalne nejednakosti je taman slican nasem iako su mnogo siromasniji od nas, po UN mjerilima sto ne mora da znaci nista ni dobro ni lose.
FreeMontenegro

23. 02. 2018 - 16:26

Sve negativne konotacije u poredjenju sa africkim zemljama su pokazatelji institucionalnog rasizma...na portalima u komentarima je to vrlo cesta pojava koju komentatori cak i nesvjesno ponavljaju, sto je dokaz da smo u stvari rasisticko drustvo.Mi nismo u stanju ni da se slazemo sa svjom rasom,dijelimo se na pravoslavce,muslimane i katolike a svi smo isti ogranak i genotip bijele rase.Kako da prihvatomo drugu rasu kad ni svoju ne trpimo zbog nekakvih vjerovanja u knjige i idole koje smo sami stvorili.
FreeMontenegro

23. 02. 2018 - 16:37

I da dodam,odluka da razrijese ovoga lika je ispravna,i u ocima zapadnog svijeta spin da nije nista strasno rekao nema prodju.Lik je ocigledo omalovazio africku drzavu sto je indicija da je lik rasisra.Evropski zapadnjaci su veoma osjetljivi na to sto ne znaci da nema rasizma u Zapadnoj Evropi,ima ga i te kako al ga mudro drze za sebe.
Smjena i ostavka

23. 02. 2018 - 11:02

Sve nam je ovako. Fingiranje. CBCG najavila smjenu, nakon što je čovjek dao ostavku. Sprdnja, da veće ne može biti. I sve ovdje prolazi.
Novi komentar