NAKON SELFIJA

Ukrao palac terakota ratniku

Kineske vlasti zatražile su oštru kaznu za Amerikanca koji je na izložbi na Institutu Frenklin ukrao palac vojnika od terakote.Te su figure terakote vojnika stare više od 2.000 godina i vrijedne 4,5 miliona dolara
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 11:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Te su figure terakote vojnika stare više od 2.000 godina i vrijedne 4,5 miliona dolara.

Prošle sedmice, Amerikanac Majkl Roana (Michael Roane) (24) optužen je za krađu i skrivanje vrijedne umjetnine. On je kasnije iz zatvora pušten uz kauciju.

Prema sudskim dokumentima, Roana je na izložbi prvo napravio selfi sa figurom vojnika terakote tako što je obgrlio oko ramena glinenog vojnika, a potom mu iz čista mira otkinuo palac te ga stavio u džep i otišao kući.

Dan kasnije preko Snepčeta je svom drugu poslao fotografiju ukradenog palca. Četiri sedmice kasnije specijalni tim FBI-ja ga je našao u njegovom domu u Beru, u saveznoj državi Delaver.

Glineni ratnici, poznati i kao ratnici sjenke, predstavljaju jedan od najvažnijih arheoloških pronalazaka u Kini.

Kolekcija obuhvata više od 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, pronađenih 1974. godine u grobnici prvog kineskog cara Ćin Šu Huanga iz 3. vijeka prije nove ere.

Sve skulpture su u prirodnoj veličini i svaka je jedinstvena, što znači da ne postoje dvije iste figure terakote vojnika.

Komentari: 1

Čipkin dim

23. 02. 2018 - 14:06

Kakvi su Piroćanci ovi Kinezi, napraviše dramu zbog jednog palca od terakote. A kod nas pokradoše pola muzejskih postavki pa nikome ništa. Stvarno smo legende.
Novi komentar