Ministarstvo sporta utrostručilo budžet za razvoj omladinske politike

Vlada daje pola miliona eura za projekte mladih

„Pola miliona eura za projekte mladih, jasan je pokazatelj namjere Vlade, da i posredstvom Ministarstva sporta, ojača saradnju sa nevladinim organizacijama, s akcentom na  unaprjeđivanju položaja mladih, kao jednom od vladinih ključnih prioriteta i to kroz značajno veću podršku onim organizacijama čiji programi imaju za cilj izgradnju društva u kojem su mladi stub razvoja“- saopštio je ministar sporta Nikola Janović, na pres konferenciji povodom objavljivanja rezultata „Konkursa   za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2018“. 
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 11:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ističući da je Ministarstvo sporta, kao što je i obećalo, utrostručilo ovogodišnji budžet za razvoj omladinske politike, Janović je precizirao da  omladinske organizacije putem tog konkursa,  dobijaju 400 hiljada eura, plus 100.000 eura po osnovu Konkursa koji će, kako je najavio, biti raspisan, najkasnije do kraja aprila, u skladu sa  Zakonom o nevladinim organizacijama.

Raste interesovanje mladih

Ove godine značajno je povećano interesovanje mladih za učešće na konkursu,  tako da  smo  od 245 projektnih  prijedloga, koliko ih je  stiglo na adresu Ministarstva sporta, podržali njih 86, što je 50 projekata više u odnosu na prošlu godinu. U tom kontekstu očekujemo, da će od ukupno 132 hiljade koliko ih živi u Crnoj Gori,  ovogodišnji projekti  obuhvatiti oko  50 000 mladih. „Navedeno ohrabruje, jer ukazuje da je odnos Vlade prema potrebama mladih, rezultirao i većom aktivnošću i zainteresovanošću omladinskih organizacija, koje su u Ministarstvu sporta očito prepoznale pouzdanog partnera, spremnog da u kontinuitetu unaprjeđuje položaj mladih“- poručio je ministar Janović, apostrofirajući da je ministarstvo podržalo omladinske organizacije, čiji su projekti u potpunosti uskladjeni sa ovogodišnjim Akcionim planom Strategije za mlade.

U fokusu zdravlje mladih, zapošljavanje, aktivizam,  prevencija nasilja, kultura

Najveći broj projekata, njih 31,  ojačaće aktivizam mladih i uključiti ih u donošenje odluka. 22 projekta, odnosi se na zdravlje, bezbjednost, prevenciju nasilja i govora mržnje među mladima. 14 projekata podstaći će zapošljavanje mladih, dok se 7 odnosi na pristup kulturnim sadržajima, gdje su mladi njihovi neposredni kreatori i realizatori.  Preostali  će  doprinijeti boljem umrežavanju mladih na regionalnom i međunarodnom nivou i  unaprijediti informisanje o neformalnom obrazovanju.

Medju projektima koji su dobili najveću podršku Ministarstva sporta, Janović je na konferenciji za medije posebno izdvojio „Evropsku omladinsku karticu“ , koja će, kako je kazao,  mladima Crne Gore omogućiti  brojne benefite, prije svega izuzetno povoljne popuste u uslužnim djelatnostima, kao što su prevoz, osiguranje, zdravstvene usluge, edukacija, ugostiteljstvo. Tu je i kviz „Koliko poznaješ EU“, koji će crnogorskoj omladini približiti ključni spoljno politicki prioritet naše države, članstvo u Evropskoj uniji. Ministarstvo sporta, naglasio je Janović, sada je srednjoškolcima glavni sponzor na projektu „Dječijeg parlamenta“ a značajno smo, naglasio je, podržali i Sajam mladih preduzetnika.

Potvrda vladine posvećenosti ravnomjernom regionalnom razvoju

Imajući u vidu da je jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva sporta,  kontinuirana podrška omladinskom organizovanju i umrežavanju mladih,  Konkursom smo podržali rad i aktivnosti  Omladinskog centra i 10 omladinskih i volonterskih klubova u Crnoj Gori.

Raduje i činjenica da  ovogodišnji konkurs bilježi veliko interesovanje  omladinskih organizacija sa sjevera, gdje je udvostručen broj podržanih projekata u odnosu na prethodnu godinu: „To je još jedna potvrda vladine posvećenosti ravnomjernom regionalnom razvoju“- zaključio je ministar sporta.

Akcenat na transparentnom i odgovornom trošenju javnog novca

Rješenje o raspodjeli novca omladinskim organizacijama  objavljeno je na zvaničnom sajtu Ministarstva sporta Crne Gore, uz transparentan i detaljan opis svih podržanih projekata, kao i onih koji nijesu dobili podršku Ministarstva sporta. Dostupan je i spisak omladinskih organizacija koje su diskvalifikovane zbog nepotpune dokumentacije, uz odgovarajuće obrazloženje takve odluke. Ministarstvo sporta/ Direktorat za mlade, sa svima kojima su opredjeljena sredstva, potpisaće ugovore kojima će biti precizirana prava i obaveze. Svako nepoštovanje Ugovora, povlačiće njegovo raskidanje i povraćaj sredstava u budžet Crne Gore.

Komentari: 1

nikola

24. 02. 2018 - 05:43

DA ,vazno je privuci mlade glasace koji vide da se bavljenje politikom jedino isplati u ovoj zemlji,Mladi umjesto da se skoluju i zaposljavaju i svojim znanjem i radom doprinose razvoju zemlje politicari od njih stvaraju nove jurisnike,nastavljaju sa podjelama i sirenjem mrznje.Na kraju ce izborom dobiti zaposlenje poslusni,vjerni vodama ,poltroni .....tako se stvara jos jedna generacija koja ce produziti ovo politicko ludilo u zemlji
Novi komentar