„Vidljiva radikalizacija društva“

Koprivica: Odlučna akcija države ili mrak devedesetih

CDT poziva nadležne institucije da sprovedu brzu akciju rasvjetljavanja napada na Ambasadu SAD u Podgorici, ali i da se fokusiraju na prevenciju radikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu. 
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 13:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je ocijenio direktor CDT-a Dragan Koprivica, značajan broj aktera u Crnoj Gori u posljednje tri godine ignoriše vidljivu radikalizaciju društva i aktivno joj se ne suprotstavlja.

-Napad na Ambasadu SAD je ozbiljno upozorenje da u Crnoj Gori postoje radikalni ekstremisti i da se protiv te pojave cjelokupno društvo mora boriti. Radikalizam i radikalne ideologije ne pripadaju jednoj vjeri, naciji ili političkom uvjerenju, pa jednaka pažnja mora biti posvećena svima. Smatramo da je neophodna promjena pristupa svih društvenih aktera po ovom pitanju, ali i  koordinisana akcija institucija koje su zadužene za sprovođenje politika u ovoj oblasti.   Neophodno je da se inicira stvaranje jedinstvenog 'fronta' države, medija, NVO, akademske zajednice i građana koji bi kroz pokretanje nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma dali svoj doprinos protiv ove pojave- ističe Koprivica u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.   

CDT je ranije upozoravao da Crna Gora nije uspjela da Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma pretoči u praksu, naročito na polju prevencije.

-Da institucije moraju da povećaju svoj angažman u prevenciji radikalizacije sugerisano je i u nedavno objavljenoj Strategiji EU za Zapadni Balkan. Ukoliko država Crna Gora ne preduzme odlučnu akciju, postoji ozbiljna opasnost da radikalne ideologije ugroze građansko društvo i sekularnu državu, a društvo vrate u mrak devedesetih- naglasio je Koprivica.

 

Komentari: 3

Nera

23. 02. 2018 - 14:20

Odlicno receno,ali bojim se da ce drzavni organi, ali i ostali cinioci drustva ovo vrlo brzo zaboraviti i ponovo dozvoliti sveukupnu radikalizaciju drustva. To se najbolje vidi pri tolerisanju neizvrsenja pravosnaznih presuda,javno isticanje neodazivanja na sucki poziv za izdrzavanje kazni,odbrana sa slobode za drzavni udar,omalovazavanje suda ..... blacenje drzave i nacije od strane vjerskih zajednica ......
“Sloboda stampe”

23. 02. 2018 - 15:35

Da ali treba pomenuti i medije koji doprinose atmosferi. Pogledajte clanke u Vijestima u zadnjiglh par godina . DF je ruskim novcem kupio njihovu potporu. Pogledsjte poruke citaoca Vijesti. Tamo ima desetinr Dalibora. Kako to sprijeciti bez optuzbe o krsenju slobode medija . To im sluzi kao plast ispod kojeg mogu raditi sto im je volja
Reci iskreno jer je ocigledno

23. 02. 2018 - 15:26

“Radikalizam i radikalne ideologije ne pripadaju jednoj vjeri, naciji ili političkom uvjerenju” Ako mislis generalno, da , medjutim u CG danas radikaluzam pripada jednom politickom uvjerenju koji dijeli vise od pola opozicije
Novi komentar