Policija reagovala na nove snimke

Dvije osobe uhapšene, policijski službenik biće sankcionisan

Dva građanina su uhapšena jer su vrijeđala i psovala policijske službenike, a zbog neprofesionalne radnje policijski službenik će biti sankcionisan, saopšteno je iz Uprave policije povodom objavljivanja novih snimaka incidenta u Njegoševj ulici, a koji su prethodno dostavljeni Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Snimci se odnose na postupanje policije krajem januara ispred lokala „Zeppelin“ u Podgorici. 
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 18:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Na snimku se vide policijski službenici i građani V.Đ. i F.N. Snimak nam je danas dostavljen od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na našu molbu. Ova dva lica su vrijeđala i psovala policijske službenike i zato su prema njima primijenjena sredstva prinude. Na snimku se vidi jedna radnja prilikom primjene sredstava prinude koja nije primjerena i zato će prema tom policijskom službeniku biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Naime, Lica V.Đ. i F.N. su lišena slobode i privedena Sudu za prekršaje u Podgorici zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru – ometanje i omalovažavanje službenih lica. Prema njima su upotrijebljena sredstva prinude, o čemu je sačinjen i izvještaj o upotrebi sredstava prinude. F.N. (37) i V.Đ. (52) su prethodno, kako su policijski službenici naveli, 27.01.2018. godine, ispred ugostiteljskog objekta „Zeppelin“, u Njegoševoj ulici u Podgorici, ometali policijske službenike Centra bezbjednosti Podgorica da nesmetano izvrše raciju u ovom lokalu na način što su ispred navedenog objekta psovali i vrijeđali policijske službenike, odbijajući da im daju na uvid lična dokumenta i nepostupajući po upozorenjima i naređenjima da prestanu sa omalovažavajućim ponašanjem", navodi se u saopštenju policije.

Zbog navedenog ponašanja F.N. i V.Đ. su lišeni slobode i privedeni su u prostorije CB Podgorica, o čemu je sačinjen izvještaj o upotrebi sredstava prinude.

Službenici CB Podgorica su protiv F.N. i V.Đ. Sudu za prekršaje u Podgorici podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru – ometanje i omalovažavanje službenih lica.

Pritvorska jedinica u CB Podgorica je pod stalnim video nadzorom, zbog čega su netačne njihove tvrdnje, izrečene jednom mediju, o navodnom maltretiranju od strane policijskih službenika u pritvorskim prostorijama, dodaju iz policije.

"Kada su u pitanju navodi V.Đ. i F.N, koje su saopštili jednom mediju, da su ih policijski službenici prilikom upotrebe sredstava prinude – fizičke snage, nakon što su njih dvojica vrijeđali, psovali i omalovažavali policijske službenike, pretukli ispred navedenog lokala, kao što smo i kazali, posjedujemo snimak ovog događaja koji nam je dostavljen danas. Naime, po našoj molbi snimak nam je dostavljen od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije shodno profesionalnoj saradnji koju Uprava policije ima sa Savjetom.

Na snimku nije zabilježeno da su V.Đ. i F.N. pretučeni od strane policijskih službenika ispred navedenog lokala. Međutim, na snimku jeste zabilježena jedna radnja policijskog službenika koja nije primjerena i koja se ne može smatrati primjenom policijskih ovlašćenja pa samim tim ni upotrebom sredstava prinude fizičke snage shodno zakonu. Ova radnja od strane policijskog službenika će biti sankcionisana odnosno prema ovom službeniku će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

S obzirom da se na pomenutom snimku vidi samo dio događaja, molimo medije da objave i snimak onoga što je prethodilo ovome odnosno snimak vrijeđanja i psovanja policijskih službenika od strane ova dva lica", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Komentari: 4

AntiFSB

23. 02. 2018 - 23:23

U toku je akcija urušavanja kredibiliteta policije zbog akcija DF koje predstoje. Kampanju je pokrenuo IN4S sa ovim snimcima, Nije interes da se pokaže brutalnost policije (koja nije sporna u datoj situaciji) nego da se spriječi njeno djelovanje kad krenu novi napadi na insitucije.
marko m

23. 02. 2018 - 23:35

Vecinska javnost u Crnoj Gori nije svjesna sta je uzrok ovim desavanjima, medjutim unutar institucija sistema je proces pohare zbog neadekvatnog starjesinskog kadra. Desavanja na univerzitetskim jedinicama sirom Crne Gore za posledicu upravo ima ovakve anomalije u drustvu, jer kadar koji je dosao do diplome a nije na ucenje odnosno na mukotrpan rad dosao do iste ne moze u bilo kom organu da odgovori potrebama ovoga vremena....
abc

24. 02. 2018 - 01:37

Niko nije toliko lud da psuje specijalnu jedinicu koji idu skupa po desetoro...Oni tako se vade to je njima rutinska stvar da bi izvukli sebe za to znaju i tuzioci...Biju te ako nisi simpatican njima i onda slijedi i krivicna prijava ili zatvorska kazna kao za "psovanje policije"Poznajem tog momka 100%posten i nije psovao specijalnu jedinicu...Nego oni se uvijek tako vade jedino eto neki slucaj kad su snimljeni slucajno
R

24. 02. 2018 - 06:12

Krivični zakon i predvidjene sankcije kao da su pisali kriminalci za svoje potrebe. Ovo je žalosno i sramno kakva se hajka digla na policiju.
Novi komentar