Stojanović naložio Rečeviću

Hitno utvrditi odgovornost Vučinića zbog upotrebe sredstava prinude

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović, naložio je načelniku CB Podgorica Jovići Rečeviću da hitno utvrđi odgovornost načelnika OB Cetinje Miloša Vučinića, zbog nezakonite upotrebe sredstava prinude i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude, saopšteno je iz policije. 
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 19:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vučinić je sredstva prinude primijenio 20. februara prema M.I. (31) iz Cetinja, koji obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. Prema M.I. su od strane načelnika OB Cetinje primijenjena sredstva prinude, jer je dvije noći zaredom pratio policiju i ometao lišenje slobode S.L, osumnjičenog za teško ubistvo u pokušaju izvršeno na štetu N.K. i S.V.

- Naime, načelnik CB Podgorica je 22. februara direktora Uprave policije obavijestio usmeno, a potom 23. februara odnosno danas pismeno aktom koji je zaveden u djelovodniku Uprave policije o tome da je načelnik OB Cetinje 20. februara ove godine oko 6 časova u Cetinju upotrijebio sredstva prinude – fizičku snagu prema M.I. iz Cetinja, o čemu je sačinio i dostavio nadređenom starješini, načelniku CB Podgorica, izvještaj o upotrebi sredstava prinude. Nakon uvida u dostavljene spise predmeta, načelnik CB Podgorica je, u skladu sa zakonom, sačinio mišljenje o opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude i izvještaj o okolnostima upotrebe sredstava prinude i tom prilikom konstatovao da su sredstva prinude u konkretnom slučaju upotrijebljena suprotno odredbama čl. 24 st. 2,3 i 5, čl. 26, čl. 53, čl. 57 st. 2,3,4 i 5 i čl. 59 st. 1 Zakona o unutrašnjim poslovima. Shodno tome, direktor Uprave policije je načelniku CB Podgorica naložio navedeno odnosno da odmah preduzme mjere za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika – načelnika OB Cetinje, zbog počinjene povrede službene dužnosti – nezakonite upotrebe sredstava prinude kao i neblagovremenog dostavljanja izvještaja o upotrebi sredstava prinude", objašnjeno je u saopštenju policije.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, 20. februara oko 6 časova, vršili službenu radnju lišenje slobode S.L. koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju počinjeno na štetu N.K. (24) i S.V. (22), a koje je izvršeno 23.12.2017. na Cetinju, aktiviranjem eksplozivne naprave pod vozilo u kojem su se nalazila ova dva lica.

"Tom prilikom, policijski službenici su ispred kuće bezbjednosno interesantnog lica M.Đ. u ulici Baja Pivljanina, u Cetinju, u putničkom motornom vozilu marke „Fiat Panda“ cetinjskih registarskih oznaka primjetili M.I. (31) iz Cetinja. Prilikom vršenja službene radnje lišenja slobode S.L. izvršena je radnja pregleda lica i vozila, kojom prilikom su upotrijebljena sredstva prinude – fizička snaga od strane policijskog službenika odnosno načelnika OB Cetinje Miloša Vučinić prema M.I.

Naime, navedenog dana oko 6 časova u ulici Baja Pivljanina u Cetinju, primijećen je M.I, koji se tom prilikom nalazio u vozilu. Ovo lice inače obezbjeđuje bezbjednosno interesantno lice M.Đ. M.I. je, dvije noći zaredom, 20.2. i prethodne večeri, pratio službenike OB Cetinje koji su učestvovali u pripremi i realizaciji aktivnosti lišenja slobode S.L. zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju. S obzirom da službenici nijesu mogli obavljati službenu radnju, morali su se udaljiti i sprovoditi na drugi način operativno pokrivanje. M.I. je svojim radnjama ometao policijske službenike u vršenju službene radnje, kao i obezbjeđivao vozilo S.L, koje je bilo parkirano ispred kuće koju koristi M.Đ. Kuća koju koristi S.L. se nalazi u blizini kuće M.Đ." navedeno je u saopštenju.

S obzirom na pripreme i aktivnosti koje su se pripremale za lišenje slobode S.L, u cilju sprečavanja bjekstva i pravovremenog reagovanja načelnik OB Cetinje Miloš Vučinić je bio uključen u realizaciju akcije, navodi se u saopštenju policije.

"Načelnik Vučinić je naime, prišao vozilu i u toku prilaska nije primjetio ruke M.I. Načelnik je vozilu, u kojem se nalazio M.I, prišao zajedno sa policijskim službenicima R.P. i S.Č.

Načelnik OB Cetinje je izdao naređenje M.I. da izađe iz vozila, dok su prilazili vozilu, na što se on oglušio i pored više izdatih naređenja. Načelnik Vučinić je nakon toga primijenio fizičku snagu u cilju sprječavanja pružanja otpora i ometanja sprovođenja službene radnje. Takođe je obezbijeđen i nesmetan prolaz službenicima OB Cetinje i PJP u cilju lišenja slobode S.L.

Nakon toga, policijski službenici su prešli na lokaciju gdje je lišen slobode S.L, dok je M.I. je saopšteno da pristupi u prostorije OB Cetinje radi preduzimanja daljih mjera i radnji. On se o ovo naređenje oglušio, nakon čega je kasnije doveden u prostorije OB Cetinje od strane patrole, jer po njegovoj izjavi nije imao prevoz. U prostorijama OB Cetinje je od M.I. uzeta izjava.

Prilikom upotrebe sredstava prinude M.I. nije zadobio povrede", navedeno je u saopštenju policije.

O navedenom događaju obaviješten je državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju koji je naložio da se prema M.I. sprovedu dodatne mjere i radnje o čemu će biti upoznat i izjasniti se o kvalifikaciji djela.

Foto: Radio Jadran

Komentari: 9

R

23. 02. 2018 - 20:30

Oće li iko ostati u policiji ili će te ih sve suspendovat zbog gluposti. Samo vi tako nastavite i dajte vjetar u ledja bagri da nekažnjeno pljuje i plicijske službenike i državu a pritom vrši krivična djela.
Dosta bre više

23. 02. 2018 - 20:36

Svakog policajca koji prekrši zakon treba sankcionisti. Međutim, ispade da kriminalci mogu pratiti i ometati službena lica u vršenju službenih radnji. na kraju će ispasti, da policajci više ne smiju ni prići ni na puškomet kriminalcinma. Zahvaljujuući Zekoviću, Ćalovićki, Uljarevićki, Prelevićki, RTCG, i inim rušiocima države CG.
NOVAK.

23. 02. 2018 - 20:48

Miomir V. Mugoša prica da je cist i da sve sto je radio zbog gradjana je radio.Mi koji ga znamo od rodjenja najbolje smo vidjeli njegov brzi skok u veliko bogastvo. ZNAMO I KOLIKO MU JE OD VASA OSTALO. Znamo ga sa raspalim renoom 4 prije ulaska u politiku. Mnogo gradjana Podgorice to zna a on tuzilastvu mora objasniti kako je sve to stekao. Možda je dobar graditelj, ali je loš čovjek, gazio je mnoge poštene ljude. A i naplatio je za sebe svaki milimetar koji je izgradio. Ipak, neke stvari mora objasnit na sudu. Red je red...
Niksicanin

23. 02. 2018 - 21:02

Stimulisite kriminalce da pljuju i psuju policajce koji hrane porodice sa 400 eura.Zastitite sljam a ove policajce stavite na stub srama zato sto ne dopustaju da ih ti sljamovi vredjaju.Podrska policiji!!?
Blagoje j.

23. 02. 2018 - 21:07

Sada se ipak precenjuje u treniraju strogoće prema policajci.
Vanja vulic

23. 02. 2018 - 21:53

Kakav napad na policiju,sta je ovo ljudi moji,pustite policiju da radi svoj posao.Da bi posteni narod mogao mirno da spava.Dozvoliti nekom da pljuje policiju i proglasit ga zrtvom.Direktor treba da podrzi policajce dok sud ne donese presudu,ja se zivo nadam da ce biti oslobadjajuca.Podrska PJP CG.
Pi

23. 02. 2018 - 21:54

Propalo se... ne daju sefovi policiji da rade, sad ce svaka sysa i marusa da se okurazi. pii, djee je sad sindikat policije da stane u zastitu. stojanovicu podlijezes pritisku kao da imas 10 godina
Hsjcleleb

24. 02. 2018 - 10:31

Tabloid Vijest je nesto najgore sto postoji u Cg jer vrlo neprofesionalno,neobrazovano,bez argumenata pisu protiv Mup-a, a sve u korist kriminalaca koji se nadaju da ce pretresi i pojacane kontrole prestati, da bi mogli da nastave sa praksom dizanja u vazduh jedni drugih u sred bijela dana.Bitno je da je drzava oprostila porez tabloidu Vijesti i ukinula klevetu kao krivicno djelo
X

24. 02. 2018 - 21:30

Umjesto da nagradite čovjeka vi ga optužujete, xaxaxaxa xaxa, e, crkoh od smijeha
Novi komentar