Neimenovani zvaničnik saopštio

Ambasada SAD u Jerusalimu otvara se u maju

SAD očekuju da u maju ove godine u Jerusalimu otvore svoju ambasadu u Izraelu, kazao je Rojtersu neimenovani američki zvaničnik.
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjeća se da je predsjednik SAD Donald Tramp prošle godine objavio da Vašington priznaje Jerusalim kao prijestonicu Izraela, čime je pokrenut proces premještanja ambasada iz Tel Aviva u Jerusalim.

Rojters prenosi da je izraelski ministar obavještajnih poslova Izrael Kac danas čestitao Trampu na objavi da da će ambasada biti premještena na 70. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Izraela.

"Nema boljeg poklona od tog! Najpravedniji i najkorektniji potez. Hvala, prijatelju!", naveo je Kac na Tviteru.

Rojters navodi da će u Izraelu 70. godišnjica nezavisnosti biti proslavljena 19. i 20 aprila.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra ponudu republikanskog donatora, milijardera Šeldona Adelsona da plati za barem jedan dio nove ambasade SAD u Jerusalimu, rekla su četiri zvaničnika za AP.

Advokati Stejt departmenta provjeravaju da li je prihvatanje privatnih donacija za neke troškove ambasade u skladu sa zakonom.

Američki državni sekretar Reks Tilerson odobrio je bezbjednosni plan za premještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, rekli su zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni.

Prema jednom od mogućih scenarija, administracija će tražiti prilog ne samo od Adelsona, vlasnika kazina, već možda i drugih donatora u evangelističkoj i jevrejskoj zajednici u SAD, navodi AP.

Jedan zvaničnik je kazao da je Adelson ponudio da plati razliku između ukupnih troškova, koji bi bio više stotina miliona dolara - onoga što administracija može da prikupi.

U nekim okolnostima dozvoljavanje privatnim građanima da pokriju troškove zvanične zgrade vlade predstavljalo bi značajan zaokret od ranije prakse u SAD.

Nije poznato da li je bilo takvih presedana, ni da li će vladini pravnici dati zeleno svijetlo za prihvatanje Adelsonove ili nečije druge donacije za ambasadu.

Adelsonova nekonvencionalna ponuda napravljena je u decembru, u vrijeme kada je Tramp najavio premještaj ambasade u Izraelu.

Adelson koji je donirao pet miliona dolara za Trampov inauguracioni komitet, jedan je od najvećih donatora Republikanske partije i otvoreno podržava izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. On takođe finansira izraelski Hajom, list blizak Netanijahuju koji se distribuira besplatno širom Izraela.

Iako je najavljeno da bi ambasada mogla biti premještana do kraja 2019. godine, ima nagovještaja da bi to moglo biti ranije. SAD već traže odgovarajuće lokacije, a jedna od ideja je i da se plan realizuje postepeno, a za to bi mogao da posluži već postojeći konzulat u Jerusalimu.

To bi omogućilo da otvaranje ambasade već u narednim mjesecima, možda već u aprilu na Dan nezavisnosti Izraela, navodi AP.

Komentari: 1

Palestinac

23. 02. 2018 - 21:40

Sila Boga ne moli a Bog silu ne voli!
Novi komentar