Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta

Mekalister: EU neće uvoziti bilateralne sporove

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, i član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, Dejvid Mekalister kaže da se neriješena granič- na pitanja u regionu, moraju riješiti prije nego zemlje odluče da krenu dalje ka Evropskoj uniji. U razgovoru za Pobjedu, Mekalister navodi da je pitanje ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granica Crne Gore i Kosova od ključne važnosti za obje zemlje, posebno za Prištinu koja želi viznu liberalizaciju. 
Objavljeno: 24. 02. 2018 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker bio je vrlo jasan kada je govorio o neriješenim graničnim pitanjima u regionu, navodeć i da na Zapadnom Balkanu ima mnogo graničnih sporova i moraju se riješiti prije nego što želimo da krenemo dalje. Politika proširenja Evropske unije mora nastaviti da izvozi stabilnost. Stoga ne možemo i neć emo uvoziti bilateralne sporove - rekao je Mekalister u intervjuu Pobjedi.

GRANIČNA PITANJA Mekalister, inače, novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, kaže da granične sporove pod hitno moraju biti riješeni oni koji su za njih odgovorni.

- Pozdravljam to što je Komisija u Strategiji proširenja najavila da ć e se posebna pažnja posvetiti procesu rješavanja ovih sporova. Kada je u pitanju granica između Kosova i Crne Gore, smatram da bi izabrani zvaničnici i kosovski lideri trebali učiniti sve što je moguć e kako bi se zadovoljili posljednji zahtjevi za liberalizaciju viza: ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i održavanje evidencije o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ne postoji alternativa ratifikaciji sporazuma, zaključenog između Kosova i Crne Gore 2015. godine, naveo je evropski poslanik. Komentarišući nedavno objavljenu Strategiju za Zapadni Balkan, kao i činjenicu da su Crna Gora i Srbija jedine dvije zemlje koje su dobile rok za pristupanje EU, Mekalister kaže da se radi o inteligentnom i naprednom dokumentu Evropske komisije koji ističe prioritete i oblasti zajedničke ojačane saradnje. - Takođe naglašava i specifič- ne izazove s kojima se susreć e zapadni Balkan, a posebno kroz potrebu za temeljnim reformama i dobrosusjedskim odnosima. Crna Gora i Srbija su predvodnice u regionu i jedine dvije zemlje Zapadnog Balkana sa tekućim pregovorima o pristupanju - ističe Mekalister.

TAČAN DATUM Dodaje i da je 2025. godina indikativan datum za pridruživanje EU na osnovu najboljeg scenarija. - Tačan datum ć e zavisiti od brzine reformi i prema tome usklađivanje odgovarajuć e zemlje sa zakonima EU. Želio bih da ohrabrim Crnu Goru da ispuni sve kriterijume i da nastavi svoj put evropskih integracija, dodao je njemački političar. Govoreći o bugarskom, šestomjesečnom predsjedavanju EU, Mekalister kaže da je ova zemlja ispravno postavila Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta tokom njenog predsjedavanja EU. - Šest zemalja Zapadnog Balkana su naši najbliži partneri, geografski, istorijski i ekonomski. Naša evropska zajednica neć e biti potpuna bez njih. Očekujem da ć e na konferenciji o Zapadnom Balkanu 17. maja u Sofiji biti ojačana i obnovljena evropska perspektiva za šest zemalja ove regije. Istovremeno, šefovi država i vlada mogu podstaći dalje reforme vezane za pridruživanje EU i promovisati programe usmjerene na unapređenje transportne infrastrukture Zapadnog Balkana, kao i njihovu ekonomsku, digitalnu, obrazovnu i energetsku povezanost sa EU - navodi Mekalister

Komentari: 0

Novi komentar