U CPC ogorčeni odlukom Vrhovnog suda

Vučinić: Dvorska kapela na Kruševcu podlački je prenijeta u vlasništvo SPC

Dvorska kapela Svetoga Đorđija na Kruševcu, u Podgorici, na podlački način prenijeta je iz vlasništva Centra savremene umjetnosti, dakle, s vlasništva države u vlasništvo Beogradske patrijaršije, ocijenio je za Pobjedu potpredśednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić. 
Objavljeno: 24. 02. 2018 - 07:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

On objašnjava de je tu crkvu još 1993. godine „obila i na nju stavila blindirana vrata ova patrijaršija, i sve do danas u njoj služi njeno sveštenstvo“.

Još 2007. godine, Upravni odbor Centra je pismeno dozvolio Crnogorskoj crkvi da može da vrši službu, ali su kao vlasnici, odbili da joj to pravo i ostvare.

Kazali su: „Evo vi rješenje, pa činite što gođ oćete, mi se dalje nećemo miješati“. Međutim, pravo Crnogorske crkve da vrši službu, Beogradska patrijaršija ometa silom i prijetnjom, uz asistenciju crnogorske policije, koja odbija da zaštiti crnogorsko sveštenstvo i omogući mu da, po dozvoli vlasnika, vrši službu u toj crkvi – kazao je Vučinić.

Centar savremene umjetnosti je 2016. godine, kao vlasnik crkve Svetoga Đorđa na Kruševcu, ističe on, umjesto da pozove policiju da ukloni uzurpatore, i preuzme crkvu, podnio tužbu Osnovnom sudu Podgorici, sa zahtjevom da „Beogradska patrijaršija preda uzurpiranu imovinu za koju pośeduju pośedovni list“.

- To je bio namjerni nonsens, koji je, u konačnome, ishodovao da se crkva na Kruševcu uzakoni na Beogradsku patrijaršiju. Naravno, Osnovni sud joj je to i dosudio, iako nije bilo potrebe za tu vrstu pravne pomoći, jer je taj posao trebalo da završi policija. A onda se Beogradska patrijaršija žalila Višemu sudu, koji je, navodno zbog velikoga broja predmeta, taj predmet, na presuđivanje uputio u Viši sud u Bijelom Polju.

Bjelopoljski Viši sud je 31. maja 2017. godine, ukinuo odluku Osnovnoga suda iz Podgorice, i na temelju izjave dva podgorič- ka popa, koji su tvrdili da je crkva uvijek bila vlasništvo Lješkopoljske parohije, presudio da se ta crkva mora upisati u vlasništvo Beogradske patrijaršije. A Centar savremene umjetnosti je obavezao da Beogradskoj patrijaršiji, na ime troškova parničnog postupka, isplati novčani iznos od 7.625 eura u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti, pod prijetnjom izvršenja – pojašnjava Vučinić.

Centar savremene umjetnosti je, potom, pred Vrhovnim sudom zatražio reviziju postupka. Vrhovni sud je, međutim, 17. januara ove godine, donio odluku da je revizija nesonovana i potrvrdio odluku Višeg suda u Bijelom Polju.

- Tako je pravnim marifetlukom, u kojem su učestvovale državna administracija i crnogorsko pravosuđe, Crkva Svetoga Đorđija na Kruševcu, iz državnoga prevedena u vlasništvo Beogradske patrijaršije. Na koncu, još jedino preostaje inicijativa državnom tužiocu da pokrene krivični postupak protivu svih odgovornih lica, koja su dozvolila da se crkva Svetoga Đorđa na Kruševcu, kao državna imovina, prevede na strano i ilegalno pravno lice, Beogradsku patrijaršiju, sa śedištem u Beogradu – zaključio je Vučinić.

PRESUDA

U presudi Vrhovnog suda, koju je donijelo vijeće sudija - Radoje Orović, kao predsjednik, te Vesna Begović, Dragica Milačić, Nataša Božović i Vesna Vučković, navedeno je da se revizije odbijaju kao neosnovane.

- Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca-protivtužene i obavezuje tuženi-protivtužilac da preda tužiocu-protivtuženom nepokretnost - Dvorsku kapelu koja se nalazi u Podgorici na Kruševcu koja je upisana u listu nepokretnosti br. 700 KO Podgorica I-kat. parcela br.1297, zgrada br.1, u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude – piše u obrazloženju.

Navodi se da se odbija protivtužbeni zahtjev tuženog-protivtužioca kojim je tražio da se utvrdi da je održajem stekao pravo svojine na nepokretnosti, kat. parceli br.1297, zgrada br.1 zvana „zgrada vjerskih zajednica“, površine 52 m2, iz lista nepokretnosti br.700 KO Podgorica I, potes Kruševac, Glavni grad Podgorica, poznata kao Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija, kao neosnovan.

 

Komentari: 22

Vojo

24. 02. 2018 - 07:49

Quousque tandem abutere, Catalina (Crnogoska vlast), patientia nostra?!
Латинска пословица

24. 02. 2018 - 08:28

Колико дуго ћеш о Каталина, (Црногорска власт), злоупотребљавати наше стрпљење?
Simo

24. 02. 2018 - 09:37

Dok je Steva i Lava,koji su nepopularni i kojima je lični interes prioritet,ideja CPC se rapidno urušava.
Goran

24. 02. 2018 - 10:50

Taman tako,vidi se po peticiji,koju niko važan iz crnogorskog korpusa nije potpisao ! Oni gledaju samo đe je koja para!
Punjeni ćuran

24. 02. 2018 - 07:59

Treba se požaliti Živku Andrijaševiću, veljem Crnogorcu i znalcu istorije. Postoji mala grupacija koja se za sve pita, ali, zapravo, sve naopako radi. A onda se iz Spc kao žale na tu grupaciju i vlast. Sve podmuklov do podmuklova.
Punjeni ćuran-dopuna

24. 02. 2018 - 11:36

Zaboravio sam da "velji Crnogorac" Živko Andrijašević stavim pod znacima navoda. Sad to činim.
R

24. 02. 2018 - 08:23

E da je samo ta crkva, već sve crkve i manastiri Crnogorski su okupirani i niko o tome ne vodi računa. Državni vrh se na to ne okreće i neće da gubi dio biračkog tijela, a Risto lukavi to koristi i pljačka Kulturnu baštinu Crne Gore. Da ima prvde Risto i sva njegova družina koja radi protiv države Crne Gore a za račun Srbije , čijih tragova okupacije se nijesmo još oslobodili bili bi davno proćerani nebi širili ekstremizam.
Mišo

24. 02. 2018 - 09:46

13.07.2018.
Bokser Janko

24. 02. 2018 - 11:05

Vlast ćuti tj aminuje a vrijeme prolazi i korijeni mržnje SPC u CG postaju i deblji i dublji. Vlast i samo vlast je kriva za stanje u kojem se crkveno vlasništvo u CG nalazi. Od sitnih službenika do načelnika katastra svi su upregnuti u krađu Crne Gore i njene duhovnosti. Neznaveni ljudi koji otaljavaju svoj državni posao jer - posao mi je izvanredan, ništa ne radim! Za to je kriv nepotizam i stranački, neznaveni kadrovi. Vlast bez mozga a velikih, gladnih očiju.
R

24. 02. 2018 - 08:23

E da je samo ta crkva, već sve crkve i manastiri Crnogorski su okupirani i niko o tome ne vodi računa. Državni vrh se na to ne okreće i neće da gubi dio biračkog tijela, a Risto lukavi to koristi i pljačka Kulturnu baštinu Crne Gore. Da ima prvde Risto i sva njegova družina koja radi protiv države Crne Gore a za račun Srbije , čijih tragova okupacije se nijesmo još oslobodili bili bi davno proćerani nebi širili ekstremizam.
Banja Kaluđerović2963

24. 02. 2018 - 09:36

Đe ti je moj Stevo Vladika Antonije! Prije će ga Amfilohije preselit u Cetinjski manastir nego Vi koji "brinete" o CPC u svoju crkvu Svetog Ivana Crnojevića. Koja je muka na Vas?
Crna Gora

24. 02. 2018 - 14:09

Ne znam koja je muka na koga, ali je na tebe, Banja, neka velika muka. Pun si safre na sve što ima dodira sa Svetom Našom CPC.
Banja Kaluđerović2963

25. 02. 2018 - 10:41

Potpiši se punim imenom velji crnogorče pa da polemišemo. Najvjerovatnije si i ti od ovoh novokomponovanih vlasnika CPC čim se ne sjećate više nego STEVO da je postojao Antonije veliki!
Njegus

24. 02. 2018 - 09:42

Vucinicu, ne m l a t i. Ti si ateista i jos gore, sovinista. Crkva pripada crkvi, nece zar tvojoj ateistickoj grupici. Nusmo bas mi Crnogorci toliko pali da tebi i slicnima predajemo hramove. Stidi se malo.
Mišo

24. 02. 2018 - 11:02

A "vi Crnogorci" biste hramove Amfilohiju?
Njegus

24. 02. 2018 - 16:32

Nego kome, no cemo raspopu Dedejicu pa da nam se sprdaju od srece zlonamjernici. Oni bi bas njega voljeli. Kanonska je crkva na cijem je celu Amfilohije, a tebe ako to ne interesuje onda se bavi drugim stvarima. Covjece uljepsali su Crnu Goru hramovima i manastirima. Koliko pomazu sirotinju. Daj Boze da zivimo svi lijepo i da nema potrebe za tim. Odvoji Crkvu od svoje politicke ideologije. Tako radi civilizovani svijet, Miso moj dobri.
Mišo

24. 02. 2018 - 19:58

SPC je dekadentna, nametljiva, neofašistička organizacija koja širi zlo na Balkanu već 30 godina. Lako je njma da pomažu sirotinju kad im ja u Srbiji dajem plate, penzije i socijalno, a oni opljačkaše crnogorsko kulturno bogatstvo. Samo iz Ostroga ode više desetina miliona eura godišnje. Uostalom, nemam ništa novo da kažem pa da ne širimo priču. SPC je zlo. Uveren sam da je kod vas ove godine, ili Crna Gora ili SPC u Crnoj Gori. Zajedno neće moći. A što se tiče Mihajla, simpatičan čika, blag, ultra obrazovan, pošten, hrabar. Sušta suprotnost Radoviću.
Ravnopravna Crna Gora

24. 02. 2018 - 13:10

Njegus, ti da kazes nekom da ne mlati? Koliko samo apsurda i kontroverznosti u tvomm komentaru! Kako nasa Crkva da bude vlasnistvo druge drzave, pitas li se? Ne zvuci li to nekako nelogicno i apsurdno? Ajde mucni malo glavom ili udaraj s njom u zid ako ne ukapiras!
Crna Gora

24. 02. 2018 - 14:05

@Njegus... ti si sa Njeguša taman ka' što sam i ja sa Grenlanda. Njeguši su crnogorci, a ne prodane duše, posrbice.
Мирослав Ђукић

26. 02. 2018 - 15:18

По Вама је и Његош је био дукљанин? А краљ Никола није био Србин, него montenegroid?
Fiko

24. 02. 2018 - 09:49

Tako je druže Stevo.Ne vjerujmo u nebesa,no u marxa i engelsa.
Zoran V. Raičević

24. 02. 2018 - 15:32

Poštovani, Kako god da se okrene - MRKA KAPA!
Novi komentar