Državna izborna komisija još ne nastavlja sjednicu

Ćorić optužuje vlast za blokadu DIK-a, DPS čeka puni sastav Komisije

– Centar za demokratsku tranziciju upozorio je da Skupština ne smije pasivno posmatrati blokadu rada Državne izborne komisije, nastalu usljed bolesti njenog predsjednika, jer može nastati pravni haos i podizanje tenzija.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 06:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Član DIK-a Milisav Ćorić za Pobjedu kaže da je nedopustivo da bude paralisan rad tog tijela, te da iza toga stoje „politika i namjera vladajuće strukture“.

Iz DPS-a, međutim, por u č u j u d a „ u s l u č a j u održavanja sjednice bez predsjednika donošenje odluke bilo bi upitno, jer nije izvjesno da li bi postojala apsolutna većina za to“, te da za odlučivanje treba sačekati da DIK bude u punom sastavu.

 Sjednica DIK-a, koja je počela 13. februara, prekinuta je jer je predsjedniku Budimiru Šaranoviću pozlilo. Od tada članovi DIK-a nijesu se sastali jer nije određen član koji će nastaviti predsjedavanje sjednicom.

Sjednica je ostala otvorena u momentu kad je Komisija trebalo da donese odluke koje se tiču prigovora DPS-a na regularnost izbora u Beranama, a kojima se traži ponavljanje glasanja na nekoliko biračkih mjesta. Zakonom je predviđeno da Komisija mora da odgovori na prigovore u roku od 24 sata.

Koprivica: DIK mora biti operativna za predsjedničke izbore

- Rokovi teku i za predsjedničke izbore, pa DIK mora biti operativna da bi mogla donositi veoma važne odluke – upozorio je Dragan Koprivica. On objašnjava da „ako bi sjutra neko od kandidata za predsjednika predao kandidaturu, DIK ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku“. - Svaki dalji dan blokade ove institucije prouzrokovaće nove probleme u funkcionisanju i odraziće se na kvalitet izbornog procesa – rekao je Koprivica.

 

20koprivica

Opširnije u Pobjedi

 

Komentari: 3

Banjo

25. 02. 2018 - 08:48

A šta ti Ćoriću predllažeš. Baš bi bilo dobro da se izjasniš.Konkretno rešenje.Tada bi se jasno vidjelo na čiju voedjnicu naginješ.
Petar

26. 02. 2018 - 01:47

Cus Coric na ciji vodenicu naginje, a to je jasno kao dan, na starnu Zdravo Berane, sjetimo se samo da su on i Gosovic isli u Berane da pritiskaju iz OIK da se odbace prigovori DPS na neregularnosti !
Zarija

26. 02. 2018 - 01:46

Coricu je samo da se donese odliku da se izbori ne ponavljaju, jer zna da ako se ponove Zdravo Berane gubi vlast, jer ovaj put nece moci izbore da pokradu!
Novi komentar