Savjet na narednoj sjednici o gradnji u Perastu

Zaštita nasljeđa Perasta mora biti imperativ

Savjet za upravljanje prirodno i kulturno-istorijskim područjem Kotora na narednoj sjednici razmatraće i pitanje gradnje u Perastu, koje u javnosti prati niz kontroverzi kao i negodovanje mještana koji su od nadležnih zatražili inspekciju gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran kao i provjeru usaglašenosti idejnog rješenja i glavnog projekta.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 07:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

Perast kao kulturno-istorijska cjelina ima status kulturnog dobra, ujedno je integralni dio prirodnog i kulturno - istorijskog područja Kotora upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO. Mješovito savjetodavno tijelo za upravljanje prirodno i kulturnoistorijskim područjem Kotora imenuje Vlada Crne Gore.

Predsjednik Savjeta je predsjednik kotorske opštine, a članovi su imenovani na predlog Ministarstva održivog razvoja, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Skupštine opštine Kotor i nevladinog sektora.

Predsjednik Savjeta, prvi čovjek opštine Kotor Vladimir Jokić, kazao je Pobjedi da je to tijelo u novom sazivu konstituisano u januaru, a na prvoj sjednici se raspravljalo o pitanjima gradnje u okviru kulturno-istorijskog područja Kotora. - Zaključci Savjeta su dostupni javnosti, a odnose se prije svega na lokacije Kostanjice i Kampa. Uskoro se planira nova sjednica Savjeta, na kojoj će i gradnja u Perastu biti jedna od tema. Ipak, napominjem da je u skladu sa zakonima za kontrolu gradnje tu nadležan Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje MORiT – precizirao je Jokić u izjavi Pobjedi.

KONTROLA

Prema njegovim riječima, obavezno vođenje računa o pravilima građenja, zaštiti područja, konzervatorskih pravila i kulturno-istorijskom nasljeđu Perasta je ,,apsolutni imperativ, bez obzira na investitora i veličinu investicije“. - Bez potrebnih kadrovskih kapaciteta Ministarstva, koji bi omogućili konstantni nadzor nad radovima u zaštićenom području, dok je lokalna uprava bez ikakvih nadležnosti u kontroli, dolazimo u poziciju da je prostor Kotora i Perasta ostavljen na dobru volju investitora, koje u pravilu vodi finansijski interes i moto ,,što više to bolje“. Uticaj svih ovih faktora zajedno nas dovodi do toga da je gradnja u Perastu, koja bi još jednom napominjem morala biti pod strogom svakodnevnom kontrolom, predmet kontroverze, sa potencijalno ogromnim posljedicama – naveo je Jokić.

Komentari: 0

Novi komentar