Vremena se mijenjaju

Pravila koja su nekad važila u odgoju novorođenčadi više ne važe

Mnoge majke i danas sa pažnjom slušaju starije i, po nepisanom pravilu, iskusnije kada je u pitanju briga o novorođenčetu. Ipak, stručnjaci kažu da se vremena mijenjaju, a samim tim i odgoj djece.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 07:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najveće promjene doživio je pregled kukova jer je pregled rendgenom zamijenjen ultrazvukom. Nekada su djeca povijana tako što su im ruke bile uz tijelo, a tijelo obmotano. Kasnije je uveden široki povoj koji se koristio i do godinu. Sada su mišljenja oprečna. Neki smatraju da ga treba koristiti i do pola godine, a neki da uopšte nije potreban.

Sa druge strane, pedijatrica podgoričkog Doma zdravlja dr Esma Banda za Pobjedu kaže da je zbog prevencije od razvoja poremećaja kukova kod bebe široki povoj neophodno nositi od izlaska iz bolnice do drugog mjeseca kada se po pravilu obavlja prva kontrola kukova ultrazvukom.

“Klinički pregled i rendgen snimak nekada se radio u trećem ili čak šestom mjesecu, i tek tada je bilo moguće liječiti iščašenje kukova. Na taj način gubilo se dosta na vremenu. Stoga se nešto moralo preduzeti da se toj djeci kako tako pomogne, pa se predlagao široki povoj”, kazala je dr Banda.

Sada je to, prema njenim riječima, promijenjeno, pa snimak ultrazvuka već u drugom mjesecu pokazuje da li ima razvoj poremećaja kukova.

“Ako je snimak u redu, preporučuje se skidanje širokog povoja. Ukoliko se na snimku primijeti nešto sumnjivo ortoped će savjetovati da se široki povoj produži. Međutim, ima roditelja koji iako je sve u redu žele da nastave sa širokim povojem. Odluka je svakako na njima”, ističe dr Banda.

Opširnije u Pobjedi

 

 

Komentari: 0

Novi komentar