Zahtjev za jednomjesečnim primirjem

Turska pozdravlja rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Siriji

Turska je pozdravila rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojima se zahtijeva jednomjesečno primirje u Siriji da bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacija teško bolesnih i ranjenih.
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 11:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savjet bezbjednosti UN prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji, a potom je za danas odložio sjednicu.

Glasanje je odloženo za dva dana kako bi se dobila podrška Rusije koja je naglašavala da je nerealno da primirje stupi na snagu odmah.

Sponzori rezolucije Kuvajt i Švedska izmijenile su taj dokument sinoć u poslednjem pokušaju da dobiju podršku Rusije uz odustajanje od zahtjeva da prekid vatre stupi na snagu za 72 sati.

Napori su urodili plodom, iako je američka ambasadorka Niki Hejli oštro kritikovala Rusiju zbog odlaganja glasanja.

U rezoluciji se ne pominje vremenski okvir kada bi ona trebalo da stupi na snagu, ali se zahtijeva da hitan pristup humanitarnih konvoja i lekarskih timpova radi evakuacije bolesnih i ranjenih.

U tekstu se navodi da je 5,6 miliona ljudi u 1.244 zajednica akutno ugrožena uključujući 2,9 miliona osoba u oblastima koje su okupirane ili je do njih teško doći.

Ambasador Švedske u UN Olof Skog rekao je uoči glasanja da su "konvoji UN i timovi za evakuaciju spremni da krenu", prenosi AP.

Rezolucija poziva sve strane da odmah prestanu sa okupacijom naseljenih oblasti uključujući Gutu, Jarmuk, Fou i Kefraju.

Savjet bezbjednosti odobrio je i jedan izuzetak iz prekida vatre navodeći da napadi na ekstremiste Islamske države i grupa bliskih Al Kaidi kao što je Nusra front mogu da se nastave.

 

Komentari: 0

Novi komentar